ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία κλασικής μουσικής

συναυλία-κλασικής-μουσικής-334193

Σήμερα θα εμφανιστεί στην Παλιά Ηλεκτρική η Συμφωνική Θεσσαλονίκης

Συναυλία κλασικής μουσικής με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 20:30 στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) και το Επίτιμο Προξενείο της Ο. Δ. Γερμανίας στη Θεσσαλία.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν έργα Μάλερ από τον κύκλο «Το μαγικό κόρνο του αγοριού». Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί η συμφωνία αριθμός 5 του Μπετόβεν σε ντο ελάσσονα, έργο 67. Σολίστ είναι οι Θάλεια Μαυρίδου (μεσόφωνος), Θοδωρής Βουτσικάκης (τενόρος), ενώ την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ο. Δ. Γερμανίας, στα πλαίσια του προγράμματος «Γερμανικά, η γλώσσα της Μουσικής». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Γερμανικού προξενείου της Θεσσαλίας με έδρα το Βόλο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1987 με την αρχική ονομασία «Δημοτική Ορχήστρα» και πρώτο Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Κοσμά Γαλιλαία. Αποτελείται από ταλαντούχους και καταξιωμένους μουσικούς και συμμετέχει δυναμικά στα μουσικά δρώμενα της πόλης, με συναυλίες στη Θεσσαλονίκη, σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Από τον Ιούλιο του 1993 και για μία πενταετία την καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο Αρχιμουσικός Δημήτρης Αγραφιώτης και στη συνέχεια, μέχρι το 2005 ο Αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής.

Σήμερα υπεύθυνος της Ορχήστρας είναι ο Αρχιμουσικός Χάρης Ηλιάδης.

Η ορχήστρα έχει φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι: Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer, Paul Badura Skoda κ.α, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχει στην εναρκτήρια συναυλία των «Δημητρίων» του Διεθνούς Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Λυκαβηττού, καθώς σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στο ενεργητικό της έχει ηχογραφήσεις, όπερες και ορατόρια. Ο διάσημος συνθέτης και καθηγητής του Boston University, Θ. Αντωνίου, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά της Ορχήστρας, της αφιέρωσε την πρώτη του Συμφωνία, που παρουσιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου 2003 σε Α΄ παγκόσμια εκτέλεση.

Το Φεβρουάριο του 2006 μάλιστα παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την όπερα του V. Bellini «Οι Πουριτανοί», ενώ το 2007 παρουσίασε το 1ο αφιέρωμα στους Θεσσαλονικείς συνθέτες κλασικής μουσικής και την όπερα «Σαλώμη».Το 2008 παρουσίασε τις όπερες «Οιδίπους Τύραννος», «Παλιάτσοι» και «La Traviata».

Ο μαέστρος της ορχήστρας Χάρης Ηλιάδης, με λαμπρές σπουδές στο ενεργητικό του, έχει εμφανισθεί σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Αυστρία ως πιανίστας, τσεμπαλίστας και μαέστρος. Επίσης έχει λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου και διεύθυνσης ορχήστρας και έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική τηλεόραση. Το 1994 έλαβε μέρος ως ενεργό μέλος στο σεμινάριο μαέστρων της φιλαρμονικής ορχήστρας του Debrecen Ουγγαρίας όπου τιμήθηκε μετά από ψηφοφορία των μελών της ορχήστρας με το «βραβείο προωθήσεως νέων μαέστρων» της φιλαρμονικής του Debrecen.

Το Μάρτιο του 1996 συμμετείχε στο αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη φεστιβάλ «Μέρες έκφρασης και δημιουργίας», ως φιλοξενούμενος μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας νέων «Δημήτρης Μητρόπουλος» και από το 2001 εμφανίζεται τακτικά στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Δημήτρια». Έχει διδάξει ως ειδικός επιστήμων στο τμήμα μουσικών σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η είσοδος στην αυριανή συναυλία είναι ελεύθερη για το κοινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου