ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Απόψε θα παρουσιαστεί η ταινία του Τζούλιαν Σνέιμπελ «Μιράλ»

απόψε-θα-παρουσιαστεί-η-ταινία-του-τζο-337004

Με την ταινία «Μιράλ» σε σκηνοθεσία Τζούλιαν Σνέιμπελ, συνεχίζονται σήμερα οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας Ν. Ιωνίας. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ και η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει μια ώρα πριν. Η ταινία «Μιράλ» είναι συμπαραγωγή Γαλλίας/Ισραήλ/Ιταλίας/Ινδίας, 2010 και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Τζούλιαν Σνέιμπελ, σενάριο Ρούλα Τζεμπρέαλ.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Φρίντα Πίντο, Χίαμ Αμπάς, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Γουίλεμ Νταφόε. Την οδύσσεια μιας νεαρής ορφανής Παλαιστίνιας, της Μιράλ, στα υπό ισραηλινή κατοχή παλαιστινιακά εδάφη, σε σενάριο γραμμένο (και βασισμένο στο βιβλίο της) από τη δημοσιογράφο Ρούλα Τζεμπρέαλ, αφηγείται στη νέα του ταινία ο εβραϊκής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνέιμπελ («Πριν πέσει η νύχτα», «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα»).

Ο Σνέιμπελ έφτιαξε μια αρκετά τολμηρή, επίμαχη για ορισμένους, ταινία, η οποία δίνει με αντικειμενικότητα το δράμα των Παλαιστινίων, που έχασαν τη γη τους σε δύο πολέμους (στη δεκαετία του ’40 και στη διάρκεια του «πολέμου των Έξι Ημερών») και που, έχοντας μετατραπεί σε πρόσφυγες στην ίδια τη γη τους, αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ένα μικρό τμήμα της, για να φτιάξουν ανεξάρτητο κράτος.

Με το γνωστό, εικαστικά προσεγμένο στιλ του, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει με συμπάθεια και συγκίνηση το δράμα της νεαρής Μιράλ, που, αρνούμενη να δεχτεί την αδικία σε βάρος του λαού της, ταλαντεύεται ανάμεσα στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο Ισραήλ και τη χρήση της μάθησης, όπως της δίδαξε η Χίντι, ως μέσο επίτευξης του στόχου της.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει και τον παραλογισμό των τρομοκρατικών πράξεων μέσα από την ιστορία της φυλακισμένης τρομοκράτισσας, που προσπάθησε να βάλει βόμβα σε σινεμά (όπου προβαλλόταν η «Αποστροφή» του Πολάνσκι»), έμμεσο σχόλιο του σκηνοθέτη για τη σχιζοφρένεια, στην οποία έχει οδηγήσει η όλη πολιτική κατάσταση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου