ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αλμοδοβάρ δημιουργεί…

ο-αλμοδοβάρ-δημιουργεί-340442

Ταινία του διάσημου σκηνοθέτη προβάλλεται από το «Σινέ Μεσόγειος»

Η βραβευμένη ταινία του Πέδρο Αλμοδοβάρ «Το δέρμα που κατοικώ» θα προβληθεί σήμερα και την Πέμπτη στις 9.30 μμ στο Αχίλλειο, στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου κύκλου «Σινέ-Μεσόγειος». Η ταινία, Ισπανικής παραγωγής 2011, που θα προβληθεί στην αίθουσα «Νίκος Κολοβός» είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τιερί Ζονκέ και πρωταγωνιστούν οι: Αντόνιο Μπαντέρας, Έλενα Ανάγια, Μαρίσα Παρέδες, Γιαν Κορνέτ. «Το δέρμα που κατοικώ» απέσπασε, σημειωτέον, Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τη Βρετανική Ακαδημία των Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (BAFTA), τέσσερα Βραβεία Γκόγια, και ήταν επίσημη Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών.

Κάθε ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία και ταυτόχρονα αποτελεί ανατρεπτική πρόταση που ανοίγει νέους δρόμους στον διεθνή κινηματογράφο. Στη σκηνοθετική του ωριμότητα, ο Αλμοδόβαρ συνεργάζεται μετά είκοσι χρόνια με τον Μπαντέρας και εκπλήσσει με την επιλογή του να παρουσιάσει μια σκοτεινή ιστορία εκδίκησης, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Μυγαλή, η Δηλητηριώδης Αράχνη» του Τιερί Ζονκέ.

Σύμφωνα με την υπόθεση του έργου, ένας διαπρεπής πλαστικός χειρουργός προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο δέρμα, για να σώσει τη γυναίκα του, που έχει υποστεί καθολικά εγκαύματα από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Εκτός από χρόνο και το χρήμα που ξοδεύει, ο γιατρός χρειάζεται τρία ακόμα πράγματα: κανέναν ενδοιασμό, ένα συνεργό κι ένα ανθρώπινο πειραματόζωο. Οι ενδοιασμοί δεν υπήρξαν ποτέ πρόβλημα. Η Μαρίλια, η γυναίκα που τον φρόντιζε απ’ τη μέρα που γεννήθηκε, είναι η πιο πιστή συνεργός. Όσο για το ανθρώπινο πειραματόζωο… Ο προμηθεϊκός μύθος του Φράνκεσταϊν, το στιλάτο νουάρ, το πιο ακραίο μελόδραμα και μια συναρπαστική μοντέρνα κινηματογραφική τραγωδία.

«Υπάρχουν κάποιες μη αναστρέψιμες πορείες, κάποιοι δρόμοι χωρίς επιστροφή. Η ταινία “Το Δέρμα Που Κατοικώ” διηγείται μια τέτοια πορεία. Η πρωταγωνίστρια κινείται σε μια τέτοια διαδρομή ενάντια στη θέλησή της, είναι εξαναγκασμένη μέσω βίας να ξεκινήσει ένα ταξίδι από το οποίο δεν μπορεί να επιστρέψει. Η καφκική ιστορία της είναι το αποτέλεσμα μιας καταδίκης, την οποία αποφάσισε ένα δικαστήριο που αποτελείται από ένα μόνο άτομο, τον χειρότερο εχθρό της. Η ετυμηγορία λοιπόν είναι μια αφορμή ακραίας εκδίκησης. Η ταινία “Το Δέρμα Που Κατοικώ” διηγείται την ιστορία μιας τέτοιας εκδίκησης» εξηγεί ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, αναλύοντας την φιλοσοφία της συγκεκριμένης ταινίας, που αναμφίβολα καθηλώνει τον θεατή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου