ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές μουσικό φεστιβάλ στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς

διεθνές-μουσικό-φεστιβάλ-στο-πορφυρο-341842

Διοργανώνεται από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ «Ευμέλεια» θα πραγματοποιηθεί στο Πορφυρογένειο Ιδρυμα Αγριάς, στο διάστημα από 28 Μαρτίου έως 7 Απριλίου, καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ντίνο Μαστρογιάννη. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό γεγονός μοναδικό στην περιοχή μας, με τη συμμετοχή λαμπρών νέων σολίστ από πολλές χώρες του κόσμου. Από Νέα Υόρκη μέχρι τα βάθη της Ασίας, οι οποίοι έρχονται στη δύσκολη συγκυρία της σημερινής Ελλάδας προσφέροντας απλόχερα την τέχνη τους με μόνη ανταμοιβή το θερμό μας χειροκρότημα.

Το πρόγραμμα των οκτώ Συναυλιών του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ, περιλαμβάνει έργα κλασικού ρεπερτορίου , αλλά και μία πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Προσέτι δε μια ευρωπαϊκή πρώτη ενός έργου για σόλο Βιολί του Έλληνα συνθέτη, εγκατεστημένου στη Νέα Ζηλανδία Τζων Ψαθά, ο οποίος είναι «Ο τιμώμενος Συνθέτης» του Φεστιβάλ και θα έρθει ειδικά για τη βραδιά αφιερωμένη στο έργο του, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Ντίνου Μαστρογιάννη.

Παράλληλα με τις συναυλίες προγραμματίσαμε τέσσερες προβολές σπάνιων ταινιών μικρού μήκους για τους συνθέτες, έργα των οποίων θα ακουστούν μεταξύ άλλων. Η πρωτότυπη σύλληψη, οι επαφές με τους καλλιτέχνες και όλο το στήσιμο αυτού του άθλου οφείλονται σε έναν άνθρωπο, τον πιανίστα – σολίστ Ντίνο Μαστρογιάννη, στο πάθος του για τη μουσική και στο ιδιαίτερο κύρος του στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα. «Το Ίδρυμα στήριξε με όσες δυνάμεις διαθέτει το όραμα του Ντίνου Μαστρογιάννη, γιατί θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που θα μείνει στα χρονικά της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου μας και θα αποτελέσει θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Μαγνησίας» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Πολλές πρεσβείες των χωρών προέλευσης των καλλιτεχνών, παρέχουν την «αιγίδα» και στήριξή τους. Μία ακόμη πρωτοτυπία είναι το γεγονός ότι όλες οι συναυλίες θα μεταδοθούν απευθείας μέσω διαδικτύου.

Πρόγραμμα συναυλιών και των προβολών και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες, έχουν ως εξής:

-Την Τετάρτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Από τον Χατσατουριάν στον Γκέρσουϊν μέσω… Ελλάδας». Συμμετέχουν οι Μπόμπυ Γιότσοφ, Κλαρινέτο (Βουλγαρία), Παντελής Κεραμίδης, Βιολί, Σιμόνε ντε Σένα, Βιολοντσέλο (Ιταλία), Αντονίνα Τέα Σάλα, Πιάνο (Σερβία / Ιταλία).

-Την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 20:00 θα προβληθεί η ταινία «Rhapsody» για τον διάσημο Βούλγαρο συνθέτη Πάντσο Βλαντιγκέροφ (βραβευμένη στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών «Νικολάϊ Γκιαούροφ – 2011), με την παρουσία της σκηνοθέτριας Σβετλάνα Αβντάλα. -Την Παρασκευή 30 Μαρτίου διοργανώνεται ρεσιτάλ για βιολοντσέλο και πιάνο με τους Mαριέτκα Χρίμπερνικ, βιολοντσέλο / Μάρκο Χρίμπερνικ, πιάνο (Σλοβενία). -Το Σάββατο 31 Μαρτίου θα ακουστούν «Τα τραγούδια της μητέρας μου» – αριστουργήματα της τσέχικης μουσικής, από τους Χιλντεγκάρντ Φενώ, βιολί (Γαλλία), Γιούλια Κουλίκοβα, πιάνο (Ρωσία), Μπόμπυ Γιότσοφ, κλαρινέτο (Βουλγαρία), Σιμόνε ντε Σένα, Βιολοντσέλο (Ιταλία). Πριν από τη συναυλία στις 19:00, θα προβληθεί η ταινία “Deo Gratias” για τον Τσέχο συνθέτη Άντονιν Ντβόρζακ υπό την αιγίδα της Τσέχικης Πρεσβείας. -Την Κυριακή 1 Απριλίου διοργανώνεται ρεσιτάλ πιάνου του Ναντέζντα Βλάεβα (Βουλγαρία / ΗΠΑ), στη μνήμη του Ρομπέρτο Σίντον. Την

-Δευτέρα 2 Απριλίου θα παρουσιαστεί «Η νύχτα του Τζων Ψαθά» – τιμώμενου συνθέτη (Ελλάδα / Νέα Ζηλανδία). Συμμετέχουν οι Γιούλια Κουλίκοβα, πιάνο (Ρωσία), Ρουσάνντα Πανφίλι, βιολί (Μολδαβία / Αυστρία), Μαριέτκα Χρίμπενικ, βιολοντσέλο (Σλοβενία). Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:00 θα προβληθεί η ταινία για τον τιμώμενο συνθέτη, «Θέα από τον Όλυμπο – Ένα πορτραίτο του συνθέτη Τζων Ψαθά». -Την Τετάρτη 4 Απριλίου ακολουθεί η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μπάνια Λούκα(Βοσνία-Ερζεγοβίνη), υπό την διεύθυνση της Βανέσα Κρέμενοβιτς και σολίστ τον Ρουστέμ Αμπιάζοφ, Βιολί (Ρωσία). -Την Πέμπτη 5 Απριλίου προγραμματίζεται ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με τους Λισάν Σούτερμπρουκ, βιολί (Ολλανδία), Βεντράνα Κόβατς, πιάνο (Μαυροβούνιο / Κροατία).

-Την Παρασκευή 6 Απριλίου στις 20:00 θα γίνει προβολή της βραβευμένης με το «Czech Crystal Award» (Πράγα, 1994) ταινίας του Άγγλου σκηνοθέτη Κρίστοφερ Νούπεν “The greatest love and the greatest sorrow” για τον Φραντς Σούμπερτ.

-Το Σάββατο 7 Απριλίου, θα ακουστούν, τέλος, «Τραγούδια αγάπης από όλο τον κόσμο» από τους: Μπιμπιάνα Νβόμπιλο, Σοπράνο (Αυστρία), Γιόνας Σκέλμπω, Κιθάρα (Δανία / Αυστρία). Ώρα έναρξης όλων των συναυλιών είναι 20.30 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες για το 1ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Ευμέλεια», θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα www.evmelia-festival.org Όπως έχει καθιερωθεί, εξάλλου, στις εκδηλώσεις του Ιδρύματος Πορφυρογένη, και οι συναυλίες του 1ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ «Ευμέλεια» θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου