ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαφωνίες στην έκθεση «Μύθος Ολυμπία»

διαφωνίες-στην-έκθεση-μύθος-ολυμπία-353507

Οι διοργανωτές της έκθεσης "Μύθος Ολυμπία" που θα φιλοξενηθεί στο Βερολίνο θέλουν να παρουσιαστούν και ζητήματα όπως η πολιτική εκμετάλλευση των αγώνων. Ο βασικός χρηματοδότης Κατάρ όμως έχει άλλους στόχους.

Τρεις χώρες, Γερμανία, Ελλάδα και Κατάρ, συνεργάζονται στενά για να στηθεί στο Βερολίνο η έκθεση «Μύθος Ολυμπία – Λατρεία και Αγώνες». Οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν εκθέματα από δεκάδες μουσεία, μεταξύ των οποίων το Λούβρο και το Βατικανό, ενώ μόνο από την Ελλάδα αναμένονται 585 εκθέματα, που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ έξω από την πατρίδα μας.

Η συμμετοχή του Κατάρ στην έκθεση ως βασικού χρηματοδότη φαίνεται ωστόσο ότι προκαλεί προστριβές μεταξύ των διοργανωτριών χωρών. Η ομάδα Γερμανών επιστημόνων μεταξύ των οποίων οι καθηγητές Σέζεμαν και Γκέμπαουερ έχουν ήδη ετοιμάσει κείμενα μέσα από τα οποία παρατηρούν με κριτικό πνεύμα τους αγώνες και αναφέρονται σε ζητήματα όπως τη χρήση αναβολικών, το μποϋκοτάζ και την πολιτική εκμετάλλευση των Ολυμπιακών Αγώνων από απολυταρχικά καθεστώτα. Τα κείμενά τους όμως ίσως να μην δημοσιευθούν ούτε στον κατάλογο της έκθεσης.

Μοναδικός στόχος οι Ολυμπιακοί του 2020;

Το Κατάρ μοιάζει να έχει διαφορετικούς στόχους και να ενδιαφέρεται περισσότερο να στηρίξει την υποψηφιότητά του για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020. Ίσως για αυτό το λόγο θα προτιμούσε να απαλειφθεί η κριτική ματιά στους αγώνες και αντ΄ αυτού να παρουσιαστεί μόνο ότι θα ικανοποιήσει την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή του υπό κατασκευή Ολυμπιακού Μουσείου στο Κατάρ Κρίστιαν Βάκερ ότι η έκθεση θα περιέχει αναφορές και σε ευαίσθητα ζητήματα, οι καθηγητές που συμμετέχουν στις προετοιμασίες δεν δείχνουν να πείθονται. Σε συνέντευξη του στην Deutsche Welle ο καθηγητής Γκούντερ Γκέμπαουερ μίλησε για τις ενστάσεις του:

«Το πρόβλημα είναι ότι το Κατάρ ανέλαβε από τους διαδηλωτές κυρίαρχο ρόλο στην ερμηνεία των αγώνων (..).Τι συμφέρον θα είχε το Κατάρ να χρηματοδοτήσει μια έκθεση στο κτίριο Μάρτιν Γκρόπιους στο Βερολίνο; Δεν μπορώ να φανταστώ ποιά η σχέση μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα και του Κατάρ. Οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί, ήταν μια από τις μεγάλες γιορτές του ελληνισμού, δεν μπορώ να φανταστώ τι σχέση έχει το Κατάρ με όλα αυτά».

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Ίσως και επειδή το κτίριο Μάρτιν-Γκρόπιους χρηματοδοτείται από το γερμανικό δημόσιο. Τι σημαίνει για τον τρόπο που πραγματοποιούνται εκθέσεις στην Ευρώπη όταν επιτρέπεται σε κάποιες χώρες να επιβάλλουν τις δικές τους αντιλήψεις; Ο καθηγητής Γκούντερ Γκέμπαουερ μιλά για μοιραίο μήνυμα. Διότι, όπως υποστηρίζει εδώ ξεπουλιέται στο κάτω-κάτω η επιστήμη.

DW

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου