ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πουλήθηκε ο ακριβότερος πίνακας στον κόσμο από Έλληνες κληρονόμους

πουλήθηκε-ο-ακριβότερος-πίνακας-στον-354029

«Οι Χαρτοπαίκτες» του ΣΕΖΑΝ, ζωγραφισμένο το 1895, είναι πλέον το ακριβότερο έργο του κόσμου, αφού πωλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ έναντι του αστρονομικού ποσού των 250 εκατ. ευρώ. Την αποκάλυψη έκανε το Vanity Fair, επισημαίνοντας ότι «Η συμφωνία, με ένα και μοναδικό χτύπημα, έκλεισε στην υψηλότερη τιμή που έχει πωληθεί ποτέ έργο τέχνης».

Μέχρι τώρα το ρεκόρ το είχε ο πίνακας «ΝΟ. 5, 1948» του Jackson Pollock που είχε πουληθεί κατά 110 εκατ. δολάρια λιγότερα. Ο συγκεκριμένος πίνακας, αποτελεί κομμάτι μιας σειράς 5 έργων που ο Σεζάν, ο πρωτοπόρος της μοντέρνας τέχνης, δημιούργησε τη δεκαετία του 1890 λίγο έξω από την Aix-en-Provence, στη νότια Γαλλία.

Το έργο άνηκε μέχρι τώρα στον εφοπλιστή Γιώργο Εμπειρίκο, που ζούσε στη Λοζάνη και πέθανε στις αρχές του 2011. Ο μανιώδης συλλέκτης δεν έδινε σχεδόν ποτέ τον Cézanne “του” σε εκθέσεις Μουσείων. Τελευταία αρνήθηκε την πρόσκληση του Μητροπολιτικού Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης να δώσει τον πίνακα σε έκθεσή του. Όπως γράφει το “Vanity Fair”, ο Εμπειρίκος το απολάμβανε να απορρίπτει προτάσεις αγοράς ή έκθεσης του πίνακα.

Λίγο πριν το θάνατό του όμως άρχισε διαπραγματεύσεις για την πώληση του πίνακα. Δύο αμερικάνοι Γκαλερίστες του πρότειναν 220 εκ δολ. για το τελευταίο σημαντικό έργο που βρίσκονταν στη κατοχή ιδιώτη. Ομως η οικογένεια al-Thani του Κατάρ του ξεπέρασε προσφέροντας 250 εκ., ενώ κάποιοι μιλάνε και για 300 εκ δολ., μέσω αμερικάνου εμπόρου έργων.

Όση και να ήταν ακριβώς η τιμή πώλησης, περνάει κατά πολύ το μεγαλύτερο ποσό που είχε πληρωθεί ως τώρα για έργο τέχνης. Αυτό ήταν τα 140 εκ δολ. που πληρώθηκαν για το “Νο 5″ του Jackson Pollock.

Το έργο του 1948 σε στύλ Drip-Painting, είχε πουλήσει ο παραγωγός μουσικής και ταινιών David Geffen σε άλλον ιδιώτη. Σε δημοπρασίες, τη μεγαλύτερη τιμή μέχρι τώρα την έχει πετύχει το έργο του Πικάσο που απεικονίζει την ερωμένη του Marie-Thérèse που πουλήθηκε μέσω του οίκου Christie’s, για 106,5 εκ ευρώ τον Μάιο του 2010. Το ακριβότερο έργο του Cézannes μέχρι τώρα ήταν ένα που έδειχνε κάτι φρούτα, μια κανάτα και μια κουρτίνα ,που πουλήθηκε το 1999, μέσω του Sotheby’s προς 60,6 εκ δολ.

Ο πίνακας του Σεζάν θα κοσμεί στο εξής το καινούργιο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Ντόχα. Επικεφαλής των μουσείων του Κατάρ είναι η 28χρονη κόρη του εμίρη του κρατιδίου, Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ αλ Τάνι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου