ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση μνήμης για τον Ν. Νικηφορίδη

εκδήλωση-μνήμης-για-τον-ν-νικηφορίδη-356675

Συμπληρώνονται φέτος, στις 5 Μάρτη, 61 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Νικηφορίδη, πρωτοπόρου αγωνιστή του Ελληνικού Φιλειρηνικού-Αντιιμπεριαλιστικού Κινήματος.

Η ΕΔΥΕΘ (Επιτροπή για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης) οργανώνει την Κυριακή, 4 Μάρτη 2012, εκδήλωση μνήμης και αγώνα για να τιμήσει τον Νίκο Νικηφορίδη πρωτοπόρο αγωνιστή του φιλειρηνικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που εκτελέστηκε για τη δράση του πριν 61 χρόνια από το μετεμφυλιακό καθεστώς της εποχής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 11:00 στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων.

Ο Ν. Νικηφορίδης ήταν ένας 23χρονος νεολαίος, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη του λαού μας μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας τον εξόρισε και το φυλάκισε με οδυνηρές συνέπειες για την υγεία του.

Αμέσως μετά από την αποφυλάκισή του έρχεται στη Θεσσαλονίκη και εντάσσεται ολόψυχα στο κίνημα συλλογής υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, γνωστό ως «Έκκληση της Στοκχόλμης». Για τη δράση του αυτή συλλαμβάνεται, καταδικάζεται σε θάνατο από το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό αστικό κράτος και η ποινή του εκτελείται την 05/03/1951 πίσω από τις φυλακές του Επταπύργιου, τόπος εκτέλεσης των αγωνιστών του λαϊκού κινήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου