ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη η έκθεση “Δύο Φορές Ξένος”

εγκαινιάστηκε-στην-κωνσταντινούπολη-361604

Την έκθεση “Δύο Φορές Ξένος”, που αφορά τις υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών τον 20ο αιώνα, όταν εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να εγκατασταθούν σε μια νέα πατρίδα, εγκαινίασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγκίς, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μελών της Ιεράς Συνόδου, και πανεπιστημιακών.

Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση ήταν, επίσης, ο συγγραφέας δημοσιογράφος Μπρους Κλαρκ και ο καθηγητής Ρότζερ Ζέτερ (Κέντρο Μελετών για τους Πρόσφυγες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης), οι οποίο συμμετείχαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, όπου φιλοξενείται η έκθεση, με θέμα την ανταλλαγή πληθυσμού μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας το 1923.

Η έκθεση βασισμένη σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, φέρνει τον επισκέπτη πρόσωπο με πρόσωπο με όλους όσοι έζησαν τα τραυματικά αυτά γεγονότα. Από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, στο διαχωρισμό της Ινδίας και τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947, στη μαζική, αναγκαστική γερμανο-πολωνική μετανάστευση μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και τέλος στην κρίση της Κύπρου του 1963 και την τουρκική εισβολή του 1974.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικά προγράμματα, προβολές ντοκιμαντέρ, αφήγηση παραμυθιού και εκδηλώσεις γύρω από τον πολιτισμό, τη μουσική και το φαγητό της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας.

Η έκθεση “Δύο Φορές Ξένος” εκτός από την Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενηθεί και στην Αθήνα (μουσείο Μπενάκη) και τη Λευκωσία (μουσείο Λεβέντη).

Την πολιτική σημασία της περιοδείας της έκθεσης στην Ελλάδα την Τουρκία και την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να επουλωθεί ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα που άφησε στην περιοχή ο εικοστός αιώνας, επεσήμανε ο καθηγητής Χάρης Τζίμιτρας, υποδεχόμενος στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί τους προσκεκλημένους.

Από την πλευρά του, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, εγκαινιάζοντας την έκθεση, τόνισε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στη στάση της Τουρκίας απέναντι στα θέματα των μειονοτήτων και του εθνοτικού προσδιορισμού των πληθυσμιακών ομάδων

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου