ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στον βυθό κοντά στην Κρήτη τέσσερα ναυάγια της αρχαιότητας

στον-βυθό-κοντά-στην-κρήτη-τέσσερα-ναυ-371018

Ναυάγια, αρχαία αλλά κ αρκετά βυζαντινά ευρήματα βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας ,ολόκληρος οικισμός εντοπίστθηκε από τις αρχαιολογικές έρευνες που έγιναν το φθινόπωρο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων στην οποία προΐσταται η δρ Αγγελική Γ. Σιμωση.

Μέχρι στιγμή βρέθηκαν τέσσερα άγνωστα ναυάγια ,που που ήταν φορτωμένα με αμφορείς κ χρηστικά αγγεία του πληρώματος, όλα αυτά καταγράφηκαν κατά την έρευνα στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου Ηρακλείου Κρήτης ως την νησίδα.

Πρόκειται για δύο ναυάγια των ρωμαϊκών χρόνων, το ένα με κρητικούς αμφορείς του 1ου – 2ου αιώνα μ. Χ. και το άλλο με υστερορωμαϊκούς αμφορείς (5ος – 7ος αιώνας μ. Χ.), καθώς και δύο με βυζαντινούς, το ένα εκ των οποίων χρονολογείται στον 8ο – 9ο αιώνα μ. Χ. ενώ το δεύτερο είναι μεταγενέστερο. Παράλληλα εντοπίστηκε εκ νέου το φορτίο ναυαγίων με ροδιακούς αμφορείς του 1ου – 2ου αιώνα μ. Χ., που αρχικώς είχε επισημάνει και είχε ανασκάψει μερικώς το 1976 ομάδα αρχαιολόγων του τότε υπουργείου Πολιτισμού και Επιστήμων με τον Ζακ Υβ Κουστό. .

Όλα τα ναυάγια τεκμηριώθηκαν με μετρήσεις και ανέλκυση ευρημάτων, κινηματογραφήθηκαν και αποτυπώθηκαν φωτογραφικά σε εικόνες υψηλής ανάλυσης για τη δημιουργία φωτομωσαϊκών.

Υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πραγματοποιήθηκε και στην Τήλο, συγκεκριμένα στον όρμο των Λιβαδίων, όπου επαναπροσδιορίσθηκε η θέση δύο γνωστών από το παρελθόν ναυαγίων. Το ένα είναι ναυάγιο ξύλινου σκάφους των χρόνων του Μεσοπολέμου, το σκαρί του οποίου σώζεται σε καλή κατάσταση ενώ πάνω στο σκάφος βρέθηκαν διαβρωμένοι πυροκροτητές και πολλές δεσμίδες φυσιγγίων, διάφορα σκεύη, κομμάτια από τον εξοπλισμό του πλοίου κ. α. Τέλος στην βόρεια βραχώδη ακτή του νησιού εντοπίσθηκε πλήθος οστράκων αμφορέων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ανήκουν σε ροδιακούς του 1ου μ. Χ. αιώνα και τμήματα κεραμικής από χρηστικά αγγεία. Το γεγονός συνηγορεί στην ύπαρξη ναυαγίου θαμμένου κάτω από την άμμο.

Λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος των αποτελεσμάτων της έρευνας, η ΕΕΑ θα τη συνεχίσει και το 2012

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου