ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέες παραγωγές από το ΔΗΠΕΘΕ

νέες-παραγωγές-από-το-δηπεθε-419908

Τρεις πρεμιέρες θεατρικών παραστάσεων θα πραγματοποιηθούν από το Δη.Πε.Θε. Βόλου, εντός του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2011.
Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών για τη συγχώνευση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου στο νέο νομικό πρόσωπο του Δήμου Βόλου, ξεκινά η θεατρική παραγωγή για τη νέα περίοδο. Τέλος Οκτωβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του μονόπρακτου του Κώστα Μουρσελά «Η Κυρία Δεν Πενθεί», που αποτελεί την πρώτη προσέγγιση του τοπικού θεάτρου στο συγγραφικό κόσμο του Κώστα Μουρσελά.
Ακολουθεί το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου η πρεμιέρα της παράστασης της Παιδικής Σκηνής με το έργο του Χρήστου Μπουλώτη «Το άγαλμα που κρύωνε» το οποίο θα προσπαθήσει να μυήσει τα παιδιά στην τέχνη του χοροθεάτρου και να στρέψει την προσοχή τους στο χώρο των Μουσείων. Επίσης, το έργο – ίσως το μοναδικό έργο για παιδιά που αναφέρεται στην Μικρασιατική Καταστροφή – θα σημάνει και την έναρξη ενός κύκλου εκδηλώσεων που θα υλοποιηθεί εντός του 2012, με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.
Τέλος, προ της περιόδου των Χριστουγέννων και κατά τη διάρκεια των εορτών, η Κεντρική Σκηνή του Δη.Πε.Θε. Βόλου θα παρουσιάσει το έργο του βραβευμένου γάλλου συγγραφέα Έρικ Εμμάνιουελ Σμιτ «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων», ένα από τα αριστουργήματα της σύγχρονης θεατρικής γραφής.
 
«Η Κυρία Δεν Πενθεί» του Κώστα Μουρσελά ανεβαίνει σε σκηνοθετική επιμέλεια Σπύρου Μαβίδη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου. Παίζουν : Θανάσης Ζέρβας, Περικλής Τσαμαντάνης, Σύνθια Μπατσή. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής περί τα τέλη Οκτωβρίου και θα συνεχιστούν κάθε Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή έως τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ στη συνέχεια παραστάσεις θα πραγματοποιούνται Δευτέρα και Τρίτη βράδυ, ενώ θα δοθούν παραστάσεις σε χώρους των λοιπών δημοτικών ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου. 
Σύμφωνα με την υπόθεση, Σάββατο βράδυ, εντός κτιρίου που στεγάζονται γραφεία και υπηρεσίες. Τρεις άνθρωποι. Ένας μεσήλικας άντρας, η νεαρή γυναίκα του και ένας ξένος ως προς τους δύο άλλους νεαρός εγκλωβίζονται σε ασανσέρ.  Η υποχρεωτική αυτή συμβίωση των τριών τους οδηγεί σε ένα πραγματικό ξεγύμνωμα, σωματικό και ψυχικό (ο πρώτος τίτλος μάλιστα που έδωσε ο συγγραφέας στο μονόπρακτο ήταν «στριπτίζ»). Μεταξύ των εγκλωβισμένων ξεκινά ένας κύκλος αποκαλύψεων που οδηγεί στην απόλυτη κατάρρευση. Μία κατάρρευση σκληρή αλλά αληθινή.
           
 
Για μικρούς και μεγάλους
 
            «Το άγαλμα που κρύωνε» του Χρήστου Μπουλώτη υπολογίζεται ότι θα ανοίξει αυλαία στις 7 Νοεμβρίου και  θα παρουσιαστεί με πρωτότυπο τρόπο από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Με τη χοροθεατρική διάσταση της παράστασης, οι θεατές γνωρίζουν το μαγικό κόσμο που προκύπτει από το συνδυασμό θεάτρου και χορού. Ο μικρός θεατής δεν θα σταθεί μόνο στις προσλαμβάνουσες του λόγου, θα αισθανθεί και θα φανταστεί με τη χορογραφική απόδοση σκηνών του έργου. Η ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη, με τον τρόπου που διασκευάστηκε θεατρικά από το Γιάννη Καλατζόπουλο και χορογραφήθηκε από την Κατερίνα Ανδριοπούλου, αναδεικνύει και το ρόλο του Μουσείου ως χώρου αγωγής και τέχνης, ως χώρου απαραίτητου για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
            Πρόκειται για σύγχρονη και πρωτοποριακή για μία παιδική σκηνή παράσταση, που θα προσπαθήσει να δείξει στα παιδιά ένα άλλο είδους θεάτρου, αυτού που μέσω της αφαίρεσης αναδεικνύει το κείμενο με τη χρήση σύγχρονου χορού. Ο σκηνοθέτης της παράστασης Σπύρος Μαβίδης, έχοντας στη διάθεσή του ταλαντούχους ηθοποιούς και χορευτές και με την υποστήριξη της αισθαντικής μουσικής του Νίκου Δημογιάννη, φιλοδοξεί να δώσει ένα ονειρικό χρώμα στο έργο, να αποχωρεί ο θεατής με την αίσθηση ότι είδε ένα όνειρο και ξέφυγε από την πραγματικότητα.
             Θεατρική Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος, Σκηνοθεσία: Σπύρος Μαβίδης, Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου, Μουσική: Νίκος Δημογιάννης, Σκηνικά – Κοστούμια: Ιωάννα Τουλούπη, Φωτισμοί: Κώστας Τατάκος. Παίζουν: Μαρία Χαϊντούτη, Χαράλαμπος Παυλίδης, Κατερίνα Σαρρή, Αλεξάνδρα Ευαγγελοπούλου, Αλίκη Κασσάνδρα. Στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του Δη.Πε.Θε. Βόλου, λόγω   της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική οικογένεια, αποφασίστηκε το εισιτήριο εισόδου για τους μαθητές των σχολείων να μειωθεί στην τιμή των 3ευρώ, αντί των 5 ευρώ που αποτελούσε το εισιτήριο εισόδου για τα προηγούμενα 8 χρόνια. Θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες παραστάσεις για τα σχολεία από την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου και οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή των σχολείων τους μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο του ΔηΠεΘε Βόλου στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής (τηλ. 24210 27441, κιν. 6943 946319, κ. Κερασία Κορμπέτη).
            Το «Ξενοδοχείο των Δύο Κόσμων» του Έρικ Εμμάνιουελ Σμιτ είναι ένα από τα ελάχιστα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου, που γνώρισαν άμεσα τόσο μεγάλη απήχηση. Μόλις πρόσφατα εξασφαλίστηκαν τα πνευματικά δικαιώματα του έργου, καθώς δεκάδες θίασοι ανά την υφήλιο προσπαθούν να λάβουν την έγκριση του συγγραφέα για το ανέβασμά του. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα έργα του σύγχρονου ρεπερτορίου που γνώρισαν άμεσα τόσο μεγάλη απήχηση. Στην Ελλάδα την παράσταση ανέβασε το Αμφι – Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου για δύο συνεχόμενες σεζόν με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.
            Το έργο πραγματεύεται τις αιώνιες μεταφυσικές ανησυχίες, όπως εκφράζονται στο σύγχρονο άνθρωπο μετά από τις ραγδαίες αποκαλύψεις της επιστήμης. Ο συγγραφέας αγγίζει καυτά θέματα και παρουσιάζει τη σύγκρουση των σημερινών κοινωνικών δυνάμεων, φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον Πρόεδρο μίας πολυεθνικής εταιρείας με την καθαρίστρια του γραφείου του, εξισώνοντάς τους όμως ισοπεδωτικά μπροστά στην αέναη αλήθεια του θανάτου.  Το σκηνικό του έργου παραπέμπει σε ένα πολυτελές minimal ξενοδοχείο, το οποίο βαθμιαία αλλάζει όψη, μετατρέπεται σε σύγχρονο νοσοκομείο, για να αποκαλυφθεί στο τέλος ότι πρόκειται για ένα νοητό περιβάλλον που βρίσκεται ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο και του οποίου οι ένοικοι βρίσκονται στο κρισιμότερο της ζωής τους μεταίχμιο, ενώ το προσωπικό δεν αποτελείται από καθημερινούς ανθρώπους, αλλά από μεταφυσικά όντα ενός άλλου κόσμου.
            Οι παραστάσεις του έργου θα ξεκινήσουν λίγο πριν την περίοδο των εορτών 2011 – 2012 στο θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και θα αποτελέσουν πρόταση και για τους φιλοξενούμενους της πόλης κατά την εορταστική περίοδο. Πρόκειται για την παράσταση της Κεντρικής Σκηνής του ΔηΠεΘε Βόλου και σύντομα θα ανακοινωθούν οι συντελεστές και οι ηθοποιοί που θα αναλάβουν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μετά τη σχετική έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου.
            Εκτός από την παράσταση της Παιδικής Σκηνής, ειδικές τιμές εισιτηρίων θα διαμορφωθούν και για τις δύο βραδινές παραστάσεις του ΔηΠεΘε Βόλου, στα πλαίσια της πολιτικής του Δήμου Βόλου εντός των ειδικών συνθηκών που έχει διαμορφώσει η οξύτατη οικονομική κρίση. 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου