ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Προβολές στο Μεταξουργείο

προβολές-στο-μεταξουργείο-421263

Ξεκινούν σήμερα στις 9.30 το βράδυ οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας στο Μεταξουργείο. Η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει στις 8.30 μ.μ. Οι προβολές πραγματοποιούνται αδιάλειπτα επί 29 χρόνια και ξεκινούν πάντα την τελευταία Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθούν την τελευταία, αντίστοιχα, Παρασκευή του Μαρτίου. Η δράση της Κινηματογραφικής Κοινότητας εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο δραστηριοτήτων του νεοσύστατου νομικού προσώπου του Δήμου Βόλου Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ (Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Πρώτη ταινία της φετινής σαιζόν η ρώσικη παραγωγή του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι «Πώς τελείωσε αυτό το καλοκαίρι». Η ταινία, Ρώσικης παραγωγής 2010, έχει ως πρωταγωνιστές τους ηθοποιούς: Γκριγκόρι Ντομπρίγκιν, Σεργκέι Πουσκέπαλις.

Ο αγώνας επιβίωσης δύο διαφορετικής ηλικίας Ρώσων, υπεύθυνων για το μετεωρολογικό σταθμό, σ ένα εγκαταλειμμένο, αφιλόξενο νησί της Αρκτικής, παρουσιάζεται σε μια εικαστικά συναρπαστική, δοσμένη με αρκετό σασπένς, περιπέτεια. Η ταινία συγκαταλέγονταν στις κορυφαίες του 2011 και το εντυπωσιακό είναι ότι βασίζεται σε δύο πρόσωπα, σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί της Αρκτικής. Πρωταγωνιστές, είναι δύο υπάλληλοι µμετεωρολογικής υπηρεσίας εντεταλμένοι να µετρούν τα ραδιενεργά εδάφη και να αποστέλλουν τα δεδομένα µέσω ασυρμάτου στον κεντρικό σταθµό. Η σύγκρουση αρχίζει από τη στιγµή που ο Πάβελ λαµβάνει µήνυµα που τον πληροφορεί για τον θάνατο της οικογένειας του Σεργκέϊ σε τροχαίο. Και είτε από επιπολαιότητα είτε επειδή δεν µπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο δυσάρεστο γεγονός, το αποκρύπτει από τον παραλήπτη. Όσο το αποκρύπτει, τόσο συνωµοτεί. Όσο συνωµοτεί, τόσο το σύστηµα των µετρήσεων αποδιοργανώνεται. Όσο το σύστηµα αποδιοργανώνεται, τόσο οι συγκρούσεις αυξάνονται.

Ετσι αρχίζει η µάχη επιβίωσης. Έτσι, όπως µε τη ραδιενέργεια και τα ισότοπα, αρχίζουν οι αλυσιδωτές αντιδράσεις. ∆ύο τα πεδία. Συνύπαρξης και συγκρούσεων. Από τη µια η σχέση πατέρα – γιου. Κάτι σαν την εποχή του Μπρέζνιεφ και την εποχή του Πούτιν. Από την άλλη η σύγκρουση δύο διαφορετικών εποχών, γενιών αλλά και πολιτικών. Κοντά σ’ αυτά, σαν ωρολογιακή βόµβα, ενεργοποιείται και η απειλή της ραδιενέργειας. Με απλά λόγια, µε δύο ανθρώπους σ’ ένα απέραντο και έρηµο, σχεδόν προϊστορικό περιβάλλον, µορφοποιείται η ιστορία του Τσερνόµπιλ µαζί µε τη µετάβαση από τον «υπαρκτό σοσιαλισµό» στον «αχόρταγο καπιταλισµό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου