ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

3.000 χρόνια Μάγνητες

3-000-χρόνια-μάγνητες-428165

Ο Δήμος Βόλου και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων, «Κοινόν των Μαγνήτων» οργανώνουν ανοικτή εκδήλωση με θέμα «3.000 χρόνια Μάγνητες», την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011 και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γνωρίσουν τόσο τα μέλη του «Κοινού των Μαγνήτων» όσο και το ευρύτερο κοινό της Μαγνησίας, μέσω της παρουσίασης μυθολογικών και ιστορικών στοιχείων και αρχαιολογικών ευρημάτων, ποιος ήταν ο μυθικός Μάγνης, ποιοι ήταν οι αρχαίοι Μάγνητες, από πού ήρθαν, πού ζούσαν και ποια ήταν η ιστορική εξέλιξή τους.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το διττό χαρακτήρα των αρχαίων θεάτρων που από τη μια πλευρά ψυχαγωγούσαν τους θεατές, ενώ από την άλλη, μέσω του διαλόγου, διαμόρφωναν τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, το «Κοινόν των Μαγνήτων» υποστηρίζει ενεργά την αναστήλωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ενός σημαντικού αλλά ελάχιστα γνωστού πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει καλωσόρισμα του Δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη, χαιρετισμό του Νίκου Πράντζου, Εκτελεστικού Αντιπροέδρου του Κοινού των Μαγνήτων, οι δε ομιλητές και τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: Kees Vermeulen Windsant, αρχαιολόγος, φιλόλογος «Ο Μάγνης και οι Μάγνητες: Μύθος και Ιστορία». Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου, Κωνσταντίνος Βουζαξάκης και Δημήτριος Αγνουσιώτης, αρχαιολόγοι της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Αρχαίες πόλεις της Μαγνησίας». Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου, αρχαιολόγος της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων «Αρχαία Δημητριάδα. Ιστορία και Μνημεία». Γεώργιος Γκέκος, ομότιμος καθηγητής κβαντικής ηλεκτρονικής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης «Αρχαία Δημητριάδα. Η παρουσία της στην τεχνολογική εξέλιξη». Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, δρ. αρχαιολόγος, διευθύντρια Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η μαγεία της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στο φουαγιέ του Δημαρχείου θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες που έχουν σχέση με θέματα των ομιλιών (λήψεις Ευσταθίου Ζαφραντζά). Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, την επομένη ημέρα, Πέμπτη 4 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στα αρχαία μνημεία: Αρχαίο Θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, (Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη), Αρχαίο Ανάκτορο Δημητριάδος (Πελαγία Τριανταφυλλοπούλου) και αρχαίο Θέατρο Δημητριάδος (Χαράλαμπος Ιντζεσίλογλου). Η αναχώρηση θα γίνει με λεωφορείο στις 8 τo πρωί από το Δημαρχείο Βόλου.

Στην οργάνωση της εκδήλωσης συνέβαλαν η ΙΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου