ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δημιουργία για σινεφίλ

δημιουργία-για-σινεφίλ-431808

Μια ταινία με σημαντικές περγαμηνές και τίτλο «Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω», θα προβληθεί σήμερα, Τρίτη 5, αύριο Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Ιουλίου στις 9:30 μ.μ. στην «Εξωραϊστική» στο πλαίσιο του «Ciné Μεσόγειος» που διοργανώνεται από τον Δήμο Βόλου. Η ταινία είναι συμπαραγωγή Ρουμανίας και Σουηδίας του 2010 και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία: Φλορίν Σέρμπαν, σενάριο: Φλορίν Σέρμπαν, Καταλίν Μιτουλέσκου (από το ομώνυμο θεατρικό έργο της Αντρέεα Βαλεάν). Πρωταγωνιστούν: Γκεόργκε Πιστερεάνου, Άντα Κοντεέσκου, Μιχάι Κονσταντίν, Κλάρα Βόντα, Λαουρέντιου Μπανέσκου. Η ταινία απέσπασε

την Αργυρή Άρκτο (Μεγάλο Βραβείο Επιτροπής) και Ειδικό Βραβείο Άλφρεντ Μπάουερ στο 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου (2010), 1ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Τρανσυλβανίας (2010), Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στα Φεστιβάλ Στοκχόλμης και Δαμασκού (2010), Επίσημη Συμμετοχή για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης (2011).

Ο Σίλβιου είναι 18 χρονών. Τα τελευταία 4 χρόνια βρίσκεται έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης Ανηλίκων. Απομένουν μόνο 5 ημέρες για να αφεθεί ελεύθερος, όταν η μάνα του εμφανίζεται μετά από απουσία χρόνων για να πάρει μαζί της στην Ιταλία τον μικρό του αδερφό, που ο Σίλβιου έχει μεγαλώσει σαν γιο του. Παράλληλα, στη ζωή του Σίλβιου, εμφανίζεται η Άννα, μία όμορφη συνομήλικη του που εργάζεται σαν κοινωνική λειτουργός. Με έντονα συναισθήματα να τον κατακλύζουν και τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, ο Σίλβιου οδηγείται σταδιακά στα άκρα…

Την τελευταία πενταετία μια σειρά ρουμάνων κινηματογραφιστών γυρίζει τον ένα φιλμ-δυναμίτη μετά το άλλο, σχηματίζοντας ένα ρεύμα που κάποιοι αποκαλούν «ρουμάνικο νέο κύμα». Έχοντας μεγαλώσει οι περισσότεροι υπό το καθεστώς Τσαουσέσκου, γυρίζουν ταινίες σε μια μεταβατική περίοδο, όπου το κοινωνικό περιβάλλον φέρνει ως κοινό στοιχείο των ταινιών τους ένα σύστημα (σωματικής και πνευματικής) καταστολής, μέσα στο οποίο οι ήρωες τους καλούνται να λύσουν το πρόβλημά τους. Το κλειδί της επιτυχίας όμως είναι ότι οι θεματικές τους δεν περιορίζονται εντός των εθνικών συνόρων τους, αλλά αφορούν ένα ευρύτερο κοινό, έξω από αυτά.

Το σινεμά του Σέρμπαν είναι λιτό, διεισδυτικό και άκρως ενδιαφέρον, ενώ ο ίδιος αναδεικνύεται σε άξιο εκπρόσωπο του σύγχρονου ρουμανικού σινεμά. Η συγκλονιστική ερμηνεία του 18χρονου ερασιτέχνη Πιστερεάνου δίκαια βραβεύθηκε σε Διεθνή Φεστιβάλ.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου