ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα «Σινέ Μεσόγειος»

πρεμιέρα-σινέ-μεσόγειος-435098

Η βραβευμένη ταινία «Είμαι ο έρωτας» που θα προβληθεί την Τρίτη 14, Τετάρτη 15 και Πέμπτη 16 Ιουνίου στις 9.30 μμ στον θερινό κινηματογράφο της «Εξωραϊστικής» ανοίγει την αυλαία των φετινών καλοκαιρινών προβολών του «Σινέ Μεσόγειος». Ο θεσμοθετημένος κύκλος προβολών συνεχίζεται για πέμπτη χρονιά, φιλοδοξώντας να αποσπάσει, όπως και τις προηγούμενες, το ενδιαφέρον των σινεφίλ. Η ταινία «Είμαι ο Έρωτας» Ιταλικής παραγωγής 2009, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Λούκα Γκουαντανίνο, σενάριο Λούκα Γκουαντανίνο, Μπάρμπαρα Αλμπέρτι, Ιβάν Κοτρονέο, Βάλτερ Φασάνο και πρωταγωνιστούν οι: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Εντοάρντο Γκαμπριελίνι, Άλμπα Ρορβάσερ, Πίπο Ντελμπόνο, Ντιάν Φλέρι, Μαρία Παϊάτο, Μαρίζα Μπερενσόν, Βάρις Αλουβάλια, Γκαμπριέλε Φερτσέτι.      
            Η ταινία απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπούλντερ (ΗΠΑ) και Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Τίλντα Σουίντον στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Δουβλίνου. Η ταινία ανοίγει μέσα σε ένα χιονισμένο και ψυχρό τοπίο του Δουβλίνου. Μπροστά σε ένα μεγάλο τραπέζι τα μέλη της οικογένειας των βιομηχάνων Ρέκι θα ακούσουν τον ηλικιωμένο πάτερ-φαμίλια να αναγγέλλει την αποχώρηση του από την εταιρία. Διαδόχους του ορίζει το γιο του και τον εγγονό του, όχι όμως και την εγγονή του. Το ίδιο βράδυ η νύφη του Έμμα (Τίλντα Σουίντον) γοητεύεται από το νεαρό σεφ Αντόνιο, συνομήλικο του γιου της. 
            Ο 40χρονος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Luca Guadagnino ετοίμαζε για χρόνια μαζί με την πρωταγωνίστριά του Tilda Swinton το αριστουργηματικό αυτό μελόδραμα, που εξυμνεί τη σαρωτική δύναμη του έρωτα και την ασίγαστη επιθυμία για υπαρξιακή ανεξαρτησία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρεί την διαρκώς επιταχυνόμενη – κυρίως ηθική – πτώση της μεγαλοαστικής τάξης μέσα από την οικογένεια των Recchi.
Έχοντας αφομοιώσει το σινεμά του Visconti, του Antonioni, αλλά και του Hitchcock σε ορισμένες σεκάνς, ο Guadagnino γοητεύει με την απέριττη, οπερετική και συναρπαστική αφήγησή του, συνθέτοντας μια ωδή στις αισθήσεις και τις καταπιεσμένες επιθυμίες.
            Η ταινία κάνει επίσης ένα ενδιαφέρον και επίκαιρο σχόλιο για την εξέλιξη των τοπικών μεγαλοεπιχειρηματιών (από την οικογενειακή μορφή, στην ανώνυμη και από κει στην πολυεθνική). Μέσα από την αριστοτεχνική φωτογραφία του Yorick Le Saux (τακτικού συνεργάτη του François Ozon) αναδεικνύεται η εξαιρετική Tilda Swinton, η οποία ακροβατεί υπέροχα πάνω στο δίπολο του «πρέπει» και του «θέλω» κι επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ως μια από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς του καιρού μας.
 
 
Το πρόγραμμα προβολών
 
            Στο πρόγραμμα καταγράφεται  το «Blue Valentine» Αμερικάνικη παραγωγή (2010) του Ντέρεκ Σίανφρανς με τους Ράιαν Γκόσλινγκ, Μισέλ Γουίλιαμς και μουσική των Grizzly Bear. Μία ανεξάρτητη αμερικάνικη ταινία, που είχε κάνει αίσθηση στο περυσινό Φεστιβάλ Κανών. Ήταν επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Σαντάνς και στο Φεστιβάλ Τορόντο 2010. Το φιλμ ήταν υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας (Ράιαν Γκόσλινγκ) και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Μισέλ Γουίλιαμς) και υποψήφιο για Όσκαρ Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας (Μισέλ Γουίλιαμς).
            Το «Film Socialism» Γαλλοελβετικής παραγωγής (2010) του Ζαν Λικ Γκοντάρ, με τους Πάτι Σμιθ, Ελιζαμπέθ Βιταλί, Ζαν Μαρκ Στελ, ήταν η τελευταία δημιουργία του «Iερού Tέρατος» της Νουβέλ Βάγκ. Το «Potiche», Γαλλικής παραγωγής (2010) του Φρανσουά Οζόν, με τους Κατρίν Ντενέβ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, συμμετείχε στο 67ο Φεστιβάλ Βενετίας 2010. Η ταινία με τίτλο «Soins Complets», Γαλλική παραγωγή (2010) του Πιέρ Σαλβαντορί, με τους Οντρέ Τοτού, Ναταλί Μπε, Σαμί Μπουαζιλά, καταγράφεται επίσης στο φετινό πρόγραμμα του «Σινέ Μεσόγειος». Το «Ακόμη Και Η Βροχή» από την Ισπανία (2010) της Μαρία Ιθιάρ Μπολέν Περέζ Μινγκέζ, έχει ως πρωταγωνιστές τους : Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Λούις Τόσαρ, Ραούλ Αρεβάλο και συγκαταλέγονταν ανάμεσα στις δέκα καλύτερες ταινίες του 2011.
            Η «Ατίθαση Λίλι» Γαλλική παραγωγή (2010) της Φαμπιέν Μπερτόμ με τους Νταϊάν Κρούγκερ, Λούντιβιν Σενιέ, απέσπασε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής 12ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας. Το «Γνήσιο Αντίγραφο» συμπαραγωγή Γαλλίας, Ιταλίας, Ιράν (2010) του Αμπάς Κιαροστάμι, με τους Ζιλιέτ Μπινός, Γουίλιαμ Σάιμελ, Ζαν Κλοντ Καριέρ, ήταν η επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα και απέσπασε Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο 63ο Φεστιβάλ Κανών 2010.
            Το «Μαμούθ», Γαλλικής παραγωγής (2010) των Μπενουά Ντελεπίν και Γκυστάβ Κερβέρ με τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιζαμπέλ Ατζανί, Γιολάντ Μορό, Αννά Μουγκλαλίς, ήταν η επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.
Επίσης θα προβληθεί το «Μέσα Από Τις Φλόγες» από τον Καναδά (2010). Μια γαλλόφωνη ταινία του Ντενίς Βιλενέβ, βασισμένη στο θεατρικό του Βαζντί Μουαβάντ. Πρωταγωνιστούν: Λούμπνα Αζαμπάλ, Μελισσά Ντεσορμό-Πουλέν, Μαξίμ Γκοντέτ, Ρεμί Ζιράρντ. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Κοινού Φεστιβάλ Ρότερνταμ 2011, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Φεστιβάλ Τορόντο και Βανκούβερ.
            Ακολουθεί το «Όταν θέλω να σφυρίξω, σφυρίζω» από την Ρουμανία (2010) σε σκηνοθεσία: Φλορίν Σέρμπαν. Πρωταγωνιστούν: Γκεόργκε Πιστερεάνου, Άντα Κοντεέσκου, Μιχάι Κονσταντίν, Κλάρα Βόντα, Λαουρέντιου Μπανέσκου. Πρόκειται για κοινωνικό δράμα με άριστη ερμηνεία από τον 18χρονο ερασιτέχνη πρωταγωνιστή και υποδειγματική σκηνοθεσία από τον πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη. Αργυρή Άρκτος στην περασμένη Μπερλινάλε. «Τα Οπωροφόρα Της Αθήνας» (2010) του Νίκου Παναγιωτόπουλου βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου και παίζουν οι: Λευτέρης Βογιατζής, Νίκος Κουρής, Αλεξία Καλτσίκη, Γιώργος Φρέντζος. Την μουσική έγραψε ο Σταμάτης Κραουνάκης.
            Οι σινεφίλ θα απολαύσουν επίσης το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη» (2010) του Βολιώτη Λάκη Παπαστάθη, με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Δημήτρη Καταλειφό, Μαρία Ζορμπά, Μυρσίνη Μιχαλοπούλου, Νίκο Παπαγιάννη. Επίσης το «Τεκμήριο Ενοχής» Αμερικάνικη παραγωγή (2010) του Τόνι Γκόλντουιν, με τους Σαμ Ρόκγουελ, Χίλαρι Σουόνκ, Τζούλιετ Λιούις, καθώς και «Το Γράμμα Που Άλλαξε Τη Ζωή Μου» από την Γαλλία (2010), σε σκηνοθεσία Γιαν Σαμιέλ, με τους Σοφί Μαρσό, Μισέλ Ντισοσουά, Ζοναθάν Ζακέ, Εμμανιέλ Γκρονβόλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου