ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τα ρούχα της παράδοσης»

τα-ρούχα-της-παράδοσης-438182

Το ενδιαφέρον αρκετών φίλων της παράδοσης αποσπά η έκθεση με τίτλο «Τα ρούχα της παράδοσης» με φορεσιές από την Παλιά Αγχίαλο της συλλογής της κ. Ευανθίας Βίγκλα – Θεοχαράκη, που παρουσιάζεται στο Παλιό Τελωνείο της Νέας Αγχιάλου, στον παραθαλάσσιο χώρο μπροστά από το Δημαρχείο. Η κα Βίγκλα όπως και ο αείμνηστος σύζυγός της Θεοχάρης Θεοχαράκης κατάγονται από την Παλιά Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας, το σημερινό Πομόριε Βουλγαρίας. Η αγάπη τους για το γενέθλιο τόπο των προγόνων τους, το μεράκι τους και η συμπαράσταση των εκεί εναπομεινάντων οδήγησαν στη δημιουργία μιας μοναδικής συλλογής με 22 στολές κι εκατοντάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Η συλλογή διαρκώς εμπλουτίζεται από δωρεές Ελλήνων και Βουλγάρων και σήμερα στο σπίτι τους, στην οδό Αγίου Γεωργίου 9 στη Νέα Αγχίαλο, δύο δωμάτια κυριολεκτικά κατακλύζονται από τα αντικείμενα της συλλογής, αναμένοντας την εύρεση ενός κατάλληλου, ως προς τη στέγαση και την επισκεψιμότητα, χώρου – μουσείου. Αντιπροσωπευτικό δείγμα από τα παραπάνω, κυρίως τα σχετιζόμενα με το ντύσιμο, θα εκτεθεί στην έκθεση «Τα ρούχα της παράδοσης» που θα είναι ανοικτή έως αύριο Κυριακή 22 Μαΐου με ωράριο λειτουργίας για το Σαββατοκύριακο 11:00-13:00.

Η έκθεση εντάσσεται στον κύκλο «Φορεμένα και στρωμένα… άλλων εποχών», που λειτουργεί από το Δήμο Βόλου σε τέσσερα Μουσεία κι εκθεσιακούς χώρους του Δήμου στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων και περιλαμβάνει, επίσης, τις εκθέσεις «Δαντελοκεντημένα» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς (Αρχοντικό Ζούλια), «Με υφάδι και στημόνι» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου στη Μακρινίτσα και «Φρου – φρου και αρώματα» στο Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια στο Βόλο. Η διοργάνωση των εκθέσεων πραγματοποιείται από Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου, ενώ η είσοδος για τους επισκέπτες είναι ελεύθερη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου