ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καλλιτεχνικός περίπατος

καλλιτεχνικός-περίπατος-439373

Τον χαρακτήρα ενός grand tour των παλιών περιηγητών στην επικράτεια του μεγάλου Δήμου παίρνει φέτος ο εβδομαδιαίος εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων που ξεκινάει σήμερα από τη Μακρινίτσα με την «ακτινωτή» έκθεση των Δημοτικών Συλλογών στο διευρυμένο Δήμο Βόλου. Σε πολιτιστικούς χώρους, σε κτίρια γνωστά και άγνωστα από τη Μακρινίτσα ως τον Άγιο Λαυρέντη θα εκτεθούν έργα της Δημοτικής Συλλογής Βόλου και του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα, ενώ κεντρική εκδήλωση ανήμερα του εορτασμού, την Τετάρτη 18 Μαΐου, θα είναι η πρώτη παρουσίαση στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο των συλλογών της Νέας Ιωνίας και της Μακρινίτσας. Κορυφαία εκδήλωση αποτελεί η έκθεση των πλέον σημαντικών έργων της Δημοτικής Συλλογής Βόλου με έργα των αρχών του 20ου αιώνα στην νέα αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου που πραγματοποιείται με την συνεργασία της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, καθώς  και η μετά πολλά χρόνια συνεργασία με το Ίδρυμα Πορφυρογένη της Αγριάς, όπου εκεί  θα εκτεθούν τα νεώτερα αποκτήματα της Δημοτικής Συλλογής.
            Έτσι λοιπόν  στο Αρχοντικό Τοπάλη – Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου της Μακρινίτσας   εγκαινιάζεται σήμερα στη 1 μετά το μεσημέρι η έκθεση με  επιλογή έργων γνωστών Ελλήνων ζωγράφων του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα, όπως του Γιαμαλή, Γκέσκου, Αγγελόπουλου, Ποταμιάνου, Μαθιόπουλου, Γερμενή, Ροίμπη, Σαραφιανού, Μαλάμου, Παπανικολάου κ.ά.
            Το πρόγραμμα των υπολοίπων ημερών έχει ως ακολούθως:  Αύριο Δευτέρα 16 Μαΐου στις 19.30 θα παρουσιαστούν στο Αρχοντικό Ζαφειρίου «Έργα Θεσσαλών ζωγράφων του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα» που θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου. Παράλληλα αύριο Δευτέρα 16 Μαΐου στις 20.30 θα παρουσιαστεί στο Μεταξουργείο Ν. Ιωνίας «Επιλογή έργων από τα νεώτερα αποκτήματα της Δημοτικής Συλλογής Βόλου» που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου. Θα παρουσιαστεί επίσης Μουσικό πρόγραμμα από το Ωδείο Ν. Ιωνίας.
            Την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 20.30 θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο η «Πρώτη παρουσίαση στο Βόλο των συλλογών έργων τέχνης Νέας Ιωνίας και Μακρινίτσας» στο ισόγειο και τον ημιώροφο. Παράλληλα διοργανώνονται θεματικές εκθέσεις στο Μουσείο Αλ. Κ. Δάμτσα (3ος και 4ος όροφοι).
 
 
Εκθέσεις στην πόλη
 
            Η τέχνη ταξιδεύει στην πόλη και τον δρόμο, μέσω των εκθέσεων που κατά παράδοση διοργανώνονται στο πλαίσιο της μέρας των Μουσείων. Στο πλαίσιο αυτό την Πέμπτη 19 Μαΐου, 19.00-22.00, διοργανώνεται υπαίθρια έκθεση των καλλιτεχνών της πόλης στις οδούς Αγ. Νικολάου και Ερμού, με ζωντανή μουσική με τους «jazz times» και   τους «red wine band». Επίσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων στις βιτρίνες καταστημάτων από Π. Μελά-Ερμού-Κουμουνδούρου και τους κάθετους δρόμους έως τις 10 Ιουνίου. Την Παρασκευή 20 Μαΐου στις 20.30 εγκαινιάζεται στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου έκθεση με έργα Ελλήνων ζωγράφων του πρώτου μισού του 20ου αιώνα από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου, η οποία θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου. Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 11.30 θα παρουσιαστεί στο Αρχοντικό Γκλαβάνη στον Αγιο Λαυρέντιο, επιλογή έργων της Δημοτικής Συλλογής.   
            Την Κυριακή 22 Μαΐου στις 19.30 θα παρουσιαστούν στο Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς «Τα νεώτερα αποκτήματα από τη Δημοτική Συλλογή Βόλου», έως τις 15 Ιουνίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό πρόγραμμα από το Ωδείο Ν. Ιωνίας.
            Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων έχει καθιερωθεί στο Δήμο Βόλου από το 2003 με την παρουσίαση διαφορετικών θεματικών εκθέσεων του Μουσείου Αλ. Κ. Δάμτσα και εμπλουτίστηκε, με το σκεπτικό ότι η Τέχνη δεν είναι μόνο στα Μουσεία αλλά υπάρχει γύρω μας και είναι μια ζωντανή και συνεχής δημιουργία, με την εκδήλωση «Η Τέχνη στην πόλη» που εδώ και τέσσερα χρόνια παρουσιάζει με ιδιαίτερη επιτυχία και ανταπόκριση έργα Βολιωτών καλλιτεχνών στις βιτρίνες των καταστημάτων». Φέτος, για πέμπτη  συνεχή χρονιά στο πλαίσιο του εορτασμού η εκδήλωση θα έχει πιο ανοιχτό χαρακτήρα με υπαίθρια έκθεση σε καβαλέτα όλων των καλλιτεχνών που συμμετέχουν, ενώ παράλληλα έργα τους θα εκτίθενται και στις βιτρίνες από την οδό Π. Μελά-Ερμού έως και Κουμουνδούρου και στα κάθετα δρομάκια της Ερμού. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 45 καλλιτέχνες, ενώ ο κατάλογος παραμένει ανοικτός μέχρι και αύριο για την δήλωση συμμετοχών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του διευρυμένου Δήμου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου