ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια νέα θεατρική πρόταση

μια-νέα-θεατρική-πρόταση-435564

Δύο ογκόλιθοι του ελληνικού πνεύματος, ο Σολωμός και ο Καβάφης αποτελούν το επίκεντρο της νέας παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στο κοινό αύριο, Κυριακή 3 Απριλίου στις 9 το βράδυ στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Η παράσταση με τίτλο «…Μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό… Μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη» συνδέει τον έμμετρο λόγο του Σολωμού και την αφηγηματική δεινότητα του Παπαδιαμάντη σε μια ενιαία παράσταση, με μια κοινή θεματική, η οποία αφορά, τη γέννηση, το θάνατο, την αμαρτία και την κάθαρση. Με αφορμή την αυριανή επίσημη πρεμιέρα, οι δημιουργοί της παραγωγής, στην οποία παρουσιάζονται δραματοποιημένα, το ποίημα «Το όραμα του Λάμπρου» του Δ. Σολωμού και τα διηγήματα «Χωρίς στεφάνι», «Μία ψυχή» και «Αμαρτίας φάντασμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε μία ενιαία παράσταση, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, αναλύοντας τα επιμέρους δεδομένα.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού Απόστολος Παντσάς υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «ευρηματική σύζευξη δύο ποιητών που χαρακτήρισαν την ελληνική διανόηση, δύο ανθρώπων που αποτύπωσαν την ψυχολογία του Έλληνα, του απλού καθημερινού, ανθρώπου και θέλησαν με αυτό τον τρόπο να αναβαθμίσουν το πνευματικό του επίπεδο. Οι καθημερινές ιστορίες που περιγράφονται σε αυτά τα πονήματα, προσέθεσε, είναι η ζωή και η υπαρξιακή αναζήτηση όλων μας σε τελική ανάλυση». Ο πρόεδρος της «Καλλιτεχνικός Οργανισμός-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου» Απόστολος Φοινικόπουλος επεσήμανε από την πλευρά του ότι «η σύνδεση της ποίησης του Σολωμού με την γραφή και την αφήγηση του Παπαδιαμάντη συνδέεται μέσα από μερικές έννοιες κλειδιά, όπως η ελευθερία και η γλώσσα». Το ποίημα του «Λάμπρου» και τρία διηγήματα του Παπαδιαμάντη αποδίδονται μέσα από την θεατροποίηση του κειμένου σε μια ενιαία παράσταση, η οποία «θα αποτελέσει την αρχή για να πλησιάσουμε από άλλες πλευρές το πνευματικό έργο των δύο μεγάλων δημιουργών» σημείωσε ο κ. Φοινικόπουλος.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Σπύρος Μαβίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «πλησιάσαμε με πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό τους δύο μεγάλους μας ποιητές, όχι μόνο ως προς την σύνθεση, αλλά και δουλεύοντας πάνω στο λόγο τους. Το κυρίαρχο στοιχείο που θέλουμε, κατέληξε, είναι να γίνει γνωστός στο κοινό ο λόγος του Παπαδιαμάντη και του Σολωμού». Η παράσταση ανεβαίνει σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη, σκηνικά – κοστούμια Ιωάννας Τουλούπη, φωτισμούς Κώστα Τατάκου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Ζέρβας, Μαρίνη Καγιά, Ηλέκτρα Καρτάνου, Νιόβη Κωστοπούλου, Σπύρος Μαβίδης, Απόστολος Συρταριώτης, Περικλής Τσαμαντάνης, Μαρία Χαϊντούτη και ο μικρός Αλέξανδρος Ζαχαρούδης. Τραγούδι: Αντωνία Λάππα.

Οι ηθοποιοί της παράστασης εξέφρασαν δημόσια τα έντονα συναισθήματα που τους προκαλεί ο λόγος των δύο κορυφαίων δημιουργών, προτρέποντας το κοινό να αγκαλιάσει το έργο του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Ο Θανάσης Ζέρβας, ο οποίος συνεργάζεται για πρώτη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου κάνει λόγο για μια «άρτια παράσταση», ενώ η Νιόβη Κωστοπούλου τονίζει ότι «οι δύο δημιουργοί αγγίζουν πανανθρώπινα ζητήματα». Ο Περικλής Τσαμαντάνης προέτρεψε τους πάντες «να προσπαθήσουμε όλοι μας να κάνουμε πράξη όσα λέμε», η Μαρία Χαϋντούτη τόνισε ότι «πρέπει να στηρίξουν το θέατρο οι Βολιώτες» και η Ηλέκτρα Καρτάνου, σημείωσε ότι πρόκειται «για σημαντικά κείμενα, που προσεγγίζονται με τον δέοντα σεβασμό».

Εισιτήρια, προπωλούνται καθημερινά (εκτός Δευτέρας) από το ταμείο του Αχίλλειου 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Κατά τις ημέρες των παραστάσεων, η προπώληση πραγματοποιείται τα πρωινά 11-1 από το ταμείο του Αχίλλειου, τηλ. 24210 32818, ενώ τα απογεύματα 6-9, εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής, τηλ. 24210 78164. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ.

ΓΛ. ΥΔΡ.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου