ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανάδειξη αρχαίου μνημείου

ανάδειξη-αρχαίου-μνημείου-435564

Ανοικτή εκδήλωση με θέμα «Οι πολίτες ξαναζωντανεύουν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών» διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου, το Σωματείο «Διάζωμα» και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης ενός πολύτιμου πολιτιστικού θησαυρού της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Απριλίου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόλου, με στόχο την συνέχιση των ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών, για τις οποίες απαιτείται

άμεσα ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ, το οποίο αδυνατεί να εξασφαλίσει ο Δήμος Βόλου με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών, με σκοπό να κινητοποιήσει τις οικονομικές δυνάμεις της περιοχής, ώστε να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια ως χορηγοί για την ολοκλήρωση της έρευνας και εν τέλει την αποκατάστασή του θεάτρου και την απόδοσή του στο κοινό.

Οι ομιλητές και τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: Πάνος Σκοτινιώτης, Δήμαρχος Βόλου, «Με τους πολίτες μπροστά φέρνουμε στο φως το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών», Βάσω Αδρίμη-Σισμάνη, δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών «Η μαγεία της αποκάλυψης ενός μνημείου» και Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του «Διαζώματος» – πρώην Υπουργός, «Ένα σπουδαίο μνημείο μας περιμένει…». Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό η Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ Αρ. Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, δρ. Αρχαιολόγος και ιδρυτικό μέλος του «Διαζώματος». Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου θα εκτεθούν στερεοσκοπικές φωτογραφίες του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών (λήψεις: Ευστάθιος Ζαφραντζάς), ενώ το Σάββατο 2 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας: Βελεστίνο – θέση αρχαίου θεάτρου Φερών, Βόλος – αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, Μικροθήβες – αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.

Να σημειωθεί ότι για το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών ο Δήμος Βόλου άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε ποσό για το ζωντάνεμα του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής (αρ. λογαριασμού 011/202/54006198 της Εθνικής Τράπεζας).

Βασικός υποστηρικτής της προσπάθειας, σε όλες τις φάσεις της, είναι το «Διάζωμα», ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο στο οποίο ήδη συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη 575 προσωπικότητες του επιστημονικού και πνευματικού κόσμου της χώρας, άνθρωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και ευαισθητοποιημένοι ενεργοί πολίτες, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο. Κύριος σκοπός του «Διαζώματος» είναι η συμβολή στην προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης (θεάτρων, ωδείων, σταδίων, αμφιθεάτρων), καθώς και στη διάδοση των αξιών της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και την προβολή της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

 

 

 

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου