ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωγραφίζοντας τη φύση

ζωγραφίζοντας-τη-φύση-435564

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση ζωγραφικής της Φωτεινής Καφίδα – Τέρρα με τίτλο «Νatura», που πραγματοποιείται στο «Bάμμα Νυκτός» στο Βόλο. Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της δημιουργού στο Βόλο, ενώ μεσολάβησαν δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και δεκάδες ομαδικές σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Η Φωτεινή Καφίδα – Τέρρα γεννήθηκε στο Βόλο και σπούδασε ζωγραφική στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το εργαστήρι του Χρόνη Μπότσογλου το 1998 με Άριστα και με αφετηρία της έρευνάς της το Πήλιο, ταξίδεψε σε διάφορα μέρη μέσα και έξω από την Ελλάδα, ακολουθώντας προσωπικές κ εικαστικές αναζητήσεις. Έργα της βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές.

Η ιστορικός τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου γράφει μεταξύ άλλων : «Ζωγράφος του τελάρου η Φωτεινή Καφίδα – Τέρρα επέλεξε στη θεματολογία της να ασχοληθεί με δυο διαχρονικά θέματα της ζωγραφικής. Το ένα είναι αυτό που αφορά το τοπίο σαν αναπαράσταση της φύσης και τη θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτή και το άλλο η προσωπογραφία. Σε ό,τι αφορά τη ζωγραφική του τελάρου, είναι μια μορφή έκφρασης στη τέχνη, η οποία δεν έπαψε να υφίσταται ποτέ μέσα στο πέρασμα των αιώνων, παρά τον πόλεμο που υπέστη τον 20ο αιώνα. Μετά, βέβαια, το 1980 άρχισε πάλι να αναγνωρίζεται και να αποκτά δυναμική υπόσταση».

Σε ένα ταξίδι περιήγησης στο φυσικό τοπίο ταυτισμένο με το εσωτερικό ταξίδι της ψυχής « η Φωτεινή καταγράφει χωρίς να αναπαριστά πιστά τον τόπο με όλα τα στοιχεία της γαλήνης και της ηρεμίας που τον χαρακτηρίζουν, ειδικά με την έλλειψη της ανθρώπινης παρουσίας, κάτι που το επιδιώκει μάλιστα. Με τον τρόπο αυτό μας παραδίδει το φυσικό τοπίο στην πιο αρχέγονη και καθάρια μορφή του.

Η Φωτεινή Καφίδα – Tέρρα ζωγραφίζει παραστατικά με αφομοιωμένες τις ρεαλιστικές αξίες, όμως το ουσιαστικό ενδιαφέρον της εστιάζεται στο χρώμα και στο φως και πως λειτουργεί αυτό στο επιμέρους και στο όλον της φύσης και κατ΄ επέκταση της ζωγραφικής σύνθεσης». Τα τοπία της «χαρακτηρίζονται από την πληρότητα και τη γνησιότητα της διατύπωσής τους που συμπληρώνεται από εκπληκτική ποιότητα σχεδίου και μια ευγενική χρωματική γλώσσα. Τα χρώματά της ανταποκρίνονται στις λεπτές αποχρώσεις της φύσης και στο παιχνίδι του φωτός με τη σκιά. Υπάρχουν όλες οι χρωματικές διαβαθμίσεις τόσο των ζεστών γήινων χρωμάτων, όσο και των ψυχρών, ανάλογα με το τοπίο που πραγματεύεται, καθώς, επίσης, κι ένας συγκερασμός ψυχρών και ζεστών χρωμάτων εκεί που το θέμα το απαιτεί» προσθέτει η κ. Κουμπαρέλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Μαρτίου και το ωράριο λειτουργίας είναι 11.00 – 22.30.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου