ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανές αφηγηματικές εικόνες

ζωντανές-αφηγηματικές-εικόνες-455124

Το νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη με τίτλο «Ο γύρος θανάτου» παρουσιάστηκε χθες ενώπιον αρκετών φίλων της ανάγνωσης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα». Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας και ο Θωμάς Κοροβίνης, αναλύοντας την φιλοσοφική και αφηγηματική διάσταση του βιβλίου, το οποίο οδηγεί νοερά τον αναγνώστη στο μακρινό παρελθόν. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Κατερίνα Αντωνακάκη.

Το βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» είναι ένα δυναμικό δραματικό μυθιστόρημα εποχής κι όπως αναφέρει ο δημιουργός «μέσα από τις χειμαρρώδεις υποβλητικές αφηγήσεις χαρακτηριστικών προσώπων που μιλούν διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, το χαρακτήρα και το ρόλο που διαδραματίζουν, η αφηγηματική δράση παρακολουθεί το σκηνικό που επικράτησε στην Θεσσαλονίκη του κεντρικού άστεως και της συνοικίας μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο αλλά παράλληλα και τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο». Η βαριά, αδιέξοδη, τραγική για πολλούς, κοινωνική ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε μετά την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο αποτυπώνεται ανάγλυφα στις αποκαλυπτικές ωμές καταθέσεις, οι οποίες σκιαγραφούν την ψυχολογία των ανθρώπων και συσχετιζόμενες συνθέτουν το κοινωνικοπολιτικό πρόσωπο του καιρού. Ο χρόνος φτάνει μέχρι το 1960, όταν γίνεται είκοσι χρόνων ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται, ο Αρίστος, που στο πρόσωπό του ενσαρκώνεται ως έφηβος και ως νέος ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος και εκτελεσθείς ως «ο Δράκος του Σέιχ Σου».

Ο Θωμάς Κοροβίνης, ο οποίος εργάστηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ερευνά παράλληλα πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους, καταγράφοντας τις σκέψεις του σε σειρά βιβλίων. Συνεργάζεται επίσης με διάφορα περιοδικά πολιτιστικού προσανατολισμού, ενώ στα βιβλία του περιλαμβάνονται τα έργα : «Κανάλ ντ΄Αμούρ», «Φαχισέ Τσίκα», «Σκανδαλιστικές και βωμολοχικές ελληνικές παροιμίες», οι «Ασίκηδες», οι «Ζεϊμπέκοι της Μικράς Ασίας», «Όμορφη νύχτα», «Ο Καραγκιόζης λαϊκός τραγουδιστής». Παράλληλα είναι συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Στην προσωπική του δισκογραφία καταγράφονται τα έργα : «Από έβενο κι αχάτη», «Φουζουλή: Λεϊλά και Μετζνούν», «Τακίμια», «Το κελί».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου