ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κινηματογραφική «Χρυσόσκονη»

κινηματογραφική-χρυσόσκονη-456277

Βραδιά κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.30 μμ στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη, σε συνεργασία με το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας και ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η «Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά, η καλύτερη ταινία μεγάλου μήκους

του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας 2009, θα προβληθεί προς χάρη των φίλων του σινεμά. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Μάνια Παπαδημητρίου, Άννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Δέσποινα Κούρτη και Θανάσης Χαλκιάς. Η μετάλλαξη της πόλης, μέσα από μια ιστορία προσωπικών απολογισμών στην κρίσιμη ηλικία των σαράντα, είναι το θέμα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας της Μαργαρίτας Μαντά, μια από τις δύο ελληνικές ταινίες (μαζί με το Guilt του Βασίλη Μαζωμένου – σε σύνολο δέκα ταινιών) που συμμετέχουν στο Διαγωνιστικό Τμήμα του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Στην ταινία «Χρυσόσκονη», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαργαρίτας Μαντά, τρία αδέρφια που διανύουν τη δεκαετία των σαράντα, αντιμετωπίζουν την προοπτική πώλησης του πατρικού τους σπιτιού, μετά το θάνατο των γονιών τους. Οι υποψήφιοι αγοραστές σκοπεύουν να το κατεδαφίσουν για να ανεγείρουν στη θέση του ένα σύγχρονο κτίριο. Η αδυναμία επικοινωνίας μεταξύ τους ενεργοποιεί μια διαδικασία προσωπικών απολογισμών, φέρνοντας τους ήρωες αντιμέτωπους με τη δική τους πραγματικότητα, καθώς συγκρούονται με τον εαυτό τους μέσα σε μια πόλη που συγκρούεται με τη μνήμη της ιστορίας της. «Η Χρυσόσκονη γεννήθηκε από την ανάγκη να μιλήσω για την πόλη μου. Την Αθήνα», σημειώνει η Μαργαρίτα Μαντά. «Έφτιαξα μια ιστορία προσωπικών απολογισμών σε μια ηλικία ιδιαίτερα αποφασιστική: αυτή των σαράντα. Τότε που οι απώλειες κάθε είδους είναι πλέον αμετάκλητες. Που συντελείται ο οριστικός αποχαιρετισμός της παιδικής ηλικίας. Που ο χρόνος είναι ακόμα ολάνοιχτος μπροστά μας και μας προκαλεί. Να πούμε αυτά που δεν έχουν λεχθεί. Να διαχειριστούμε το παρελθόν μας. Να καθορίσουμε το παρόν μας. Να ξαναδημιουργήσουμε το μέλλον μας» προσθέτει η δημιουργός.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην οδό Αντωνοπούλου 17, 1ος όροφος ή επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 24210 24816, ώρες: 9 π.μ. – 11 μ.μ.

 

 

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου