ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στη Νίκη Σαμαρά

αφιέρωμα-στη-νίκη-σαμαρά-458178

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Νίκη Σαμαρά διοργανώνει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Τοπικό Τμήμα Βόλου την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην «Εξωραϊστική» Λέσχη Βόλου. Η Νίκη Σαμαρά ήταν ιδρύτρια του Οδηγισμού στην Μαγνησία και πρώτη Οδηγός στο Βόλο. Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία της η κ. Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η οποία θα μιλήσει με θέμα «Ποίηση και ζωγραφική. Το κοινωνικό πλαίσιο της τέχνης από την ελληνική αρχαιότητα ως την αναγέννηση».

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία είναι διακεκριμένη προσωπικότητα, απέσπασε πτυχίο Αρχαιολογίας με άριστα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθησε μετεκπαίδευση στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και Μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της Τέχνης στη Σορβόννη. Είναι κάτοχος του κρατικού διδακτορικού διπλώματος (Doctorat d’Etat es Lettres) με άριστα από τη Σορβόννη (Παρίσι Ι) και το 1975 εξελέγη Τακτική Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 1992 είναι Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις όπως το Βραβείο Καζαντζάκη και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μελέτης Δοκιμίου για το βιβλίο «Περί ζωγραφικής. Αλμπέρτι και Λεονάρντο». Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών από την Ιταλική και Γαλλική Δημοκρατία και με το παράσημο του Αλφόνσου του Σοφού από την Ισπανική Κυβέρνηση. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα Ιστορίας της Τέχνης, καταλαμβάνοντας πολύ σημαντική θέση στην χορεία των πνευματικών ανθρώπων της χώρας.

Στο μεταξύ, απονεμήθηκε το ετήσιο βραβείο του ΤΕΙ Κρήτης στη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, για την προσφορά της στον τομέα της Τέχνης και του Πολιτισμού. Το συγκεκριμένο βραβείο «απονέμεται, από τους διοργανωτές, σε μια προσωπικότητα από τον τόπο μας αναγνωρισμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακό δάσκαλο με χαρισματική ικανότητα επικοινωνίας με τους ειδικούς, τους φοιτητές και τον απλό κόσμο. Μια προσωπικότητα με μια ζωή σαν παραμύθι, που είναι παράδειγμα και διδαχή πως η έφεση για μάθηση, το ανοιχτό πνεύμα και η σκληρή δουλειά μπορούν να επιτύχουν και τον δυσκολότερο στόχο. Γοητευτικότερη από το έργο και τη διδασκαλία της είναι η ιστορία της ζωής της που, κατά την ίδια, αποτελεί απόδειξη ότι μπορεί κανείς να αλλάξει το πεπρωμένο του».

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου