ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μιλάω μέσω της γραφής

μιλάω-μέσω-της-γραφής-460770

Αρκετοί φίλοι του γραπτού λόγου παραβρέθηκαν χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Στέλιου Μάϊνα, το οποίο τιτλοφορείται «Τα φαινόμενα απατούν». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό πολυχώρο και περιελάμβανε εκτός των άλλων αποσπάσματα από το βιβλίο, τα οποία απέδωσαν οι ηθοποιοί Κάτια Σπερελάκη και Κατερίνα Αντωνακάκη. Ο δημοφιλής ηθοποιός, εκ των πρωταγωνιστών της επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς «Το νησί» δηλώνει «λάτρης του Βόλου και της θάλασσας». Λίγο πριν την έναρξη της χθεσινής παρουσίασης, ο πρωταγωνιστής της εκδήλωσης κατέθεσε τις σκέψεις του, μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», επισημαίνοντας ότι είναι οπαδός «του είναι και όχι του φαίνεσθαι». Το βιβλίο με τον τίτλο «Τα φαινόμενα απατούν» περιλαμβάνει «πονήματα μιας τριετίας» και συγκεκριμένα «δεκατέσσερα διηγήματα, μέρος των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας και άλλα που δημοσιεύονται για πρώτη φορά» όπως εξηγεί ο ίδιος. Όπως αναφέρει μάλιστα ο δημιουργός του βιβλίου «τα γεγονότα της ζωής μας πάντα μας εκπλήσσουν. Το αποτέλεσμά τους είναι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι περιμένουμε. Γι’ αυτό τον λόγο διαλέξαμε τον τίτλο του βιβλίου «Τα φαινόμενα απατούν».

Η συγγραφή είναι μια ουσιαστική διαδικασία για τον ίδιο και όπως υπογραμμίζει «η γραφή για μένα είναι μια ψυχαναλυτική ανάγκη. Είναι μια αποφόρτιση από την καθημερινότητα. Είναι αυτά που δεν θέλεις πια να πεις, αλλά θες να τα αποτυπώσεις στο χαρτί, διότι η διαφορά της προφορικότητας και της γραφής έγκειται στο ότι η γραφή έχει την συνέχεια και την οριστικότητα, ενώ ο λόγος είναι έπεα πτερόεντα. Γι’ αυτό, υπογραμμίζει, θέλω να επικοινωνώ με το κοινό μ’ ένα διαφορετικό μέσο, που είναι η γραφή». Όπως εκτιμά ο ίδιος «το μήνυμα είναι διαφορετικό για τον κάθε αναγνώστη, γιατί η γραφή μιλάει στον καθένα χωριστά». Φιλοδοξία του Στέλιου Μάϊνα είναι «ο κόσμος που θα διαβάσει αυτά τα διηγήματα να πάρει μια γεύση για την αντίληψή μου γενικότερα για την ζωή, η οποία νομίζω ότι συμπίπτει με του μέσου Ελληνα».

Ο Βόλος είναι αγαπημένη πόλη κι όπως αναφέρει ο κ. Μάϊνας «ο Βόλος είναι αγαπημένος τόπος, φυσικά έχω φίλους απ’ τα παλιά, τους οποίους επισκέπτομαι όποτε έρχομαι στην ωραία πόλη». Το μήνυμα που στέλνει κατά συνέπεια στους φίλους του, αποτυπώνεται στην φράση «είναι τυχεροί που απολαμβάνουν μια πόλη που έχει θάλασσα, γιατί η ζωή μου είναι συνδεδεμένη με την θάλασσα». Ο δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας συνομίλησε με τους παριστάμενους στην διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, ομολογώντας παράλληλα «χαίρομαι διότι η επικοινωνία μου με τους αναγνώστες του βιβλίου μου, γίνεται σε πρώτο πρόσωπο και αναλαμβάνω την ευθύνη των λόγων μου, γράφοντας αυτά που γράφω».

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου