ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μάγεψε και πάλι η «ΙΩΝΙΑ»

μάγεψε-και-πάλι-η-ιωνια-790882

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιουλίου η συναυλία «Γέφυρες» του συνόλου «ΙΩΝΙΑ», μαζί με τον Χρήστο Μάστορα και τον Βασίλη Αγροκώστα, στο κατάμεστο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας. Τη συναυλία προλόγισε ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Το θερμότατο κοινό είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει πάνω στις γέφυρες της μουσικής που έστησαν οι παραπάνω συντελεστές, παρουσιάζοντας μια καινοτόμα, πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου συναυλία, ανάμεσα σε ετερόκλητα μουσικά είδη, αποδεικνύοντας έτσι, ότι η μουσική δεν περιχαρακώνεται σε μονοδιάστατα καλούπια, αλλά ότι όλα τα είδη της μπορούν να γίνονται προσιτά σε όλους εφόσον παρουσιάζονται με φρέσκια ματιά, σεβασμό κι επαγγελματισμό.

Η συνύπαρξη 190 και πλέον ατόμων επί σκηνής, ο συντονισμός και η άρτια παρουσίασή τους εντυπωσίασαν κι ενθουσίασαν το κοινό, που απόλαυσε αγαπημένα παραδοσιακά, έντεχνα και σύγχρονα τραγούδια, από το σύνολο και τους δύο σολίστες. Στο τέλος, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά η «ΙΩΝΙΑ» μεταφέρθηκε στην αντίπερα όχθη, στην πλευρά του Χρήστου Μάστορα, αποδίδοντας τρία τραγούδια του ιδίου.

Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η παρουσία του Χρήστου Μάστορα, του τραγουδιστή του Νο1 συγκροτήματος στην Ελλάδα «Μέλισσες», για όσους δεν γνώριζαν τις ερμηνευτικές του δυνατότητες που ανταποκρίνονται και σε άλλα είδη μουσικής με μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για έναν πολυτάλαντο καλλιτέχνη, αφού γράφει και στίχους και μουσική, έχοντας πάντα ήθος, χαμηλούς τόνους κι ευγένεια.

Η παρουσία του Βασίλη Αγροκώστα όπως πάντα εξαιρετική, γι’ αυτό και ακολουθείται πάντα πιστά από το κοινό, το οποίο ανταμείβεται από το ταξίδι που προσφέρει ο ερμηνευτής από τη Δύση στην Ανατολή.

Σε ερώτηση προς τους δύο δημιουργούς του φορέα πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» Νεκτάριο Δεμελή και Κορνηλία Φραγκογιάννη, πάνω σε ποια ιδέα βασίστηκε η συναυλία, αφού κάθε χρόνο μας έχουν συνηθίσει η κεντρική ιδέα της τελικής τους συναυλίας να περνά ένα μήνυμα προς την κοινωνία, μας απάντησαν ότι «η συναυλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των «γεφυρών» που στήνουμε κι οφείλουμε να στήνουμε ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί και ως μέλη της κοινωνίας, προς τα παιδιά, τους μαθητές, τους συνανθρώπους μας».

Η 15χρονη πορεία του φορέα πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ» που διαρθρώνεται σε πέντε πυλώνες, περιλαμβάνει: Δεκαεξαμελή ορχήστρα από σολίστες – καθηγητές στην «ΙΩΝΙΑ», 180μελή χορωδία (παιδική – εφηβική), 50μελή χορωδία ενηλίκων, τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων. Η ορχήστρα νέων από μαθητές που φοιτούν στην «ΙΩΝΙΑ», είναι γνωστή και κοινώς αναγνωρισμένη, ότι παράγει πολιτισμό, προάγει την εκπαίδευση και την παιδεία των παιδιών καλλιεργώντας παράλληλα και το αίσθημα προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, αφού είναι αρκετές οι συναυλίες που έχει πραγματοποιήσει για φορείς όπως οι «ΠΙΣΤΗ», «ΦΛΟΓΑ», «ΕΛΠΙΔΑ», Γηροκομείο Βόλου, Ειδικό Σχολείο Αγριάς, «Κιβωτός του Κόσμου», Σύλλογος «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ», Σύλλογος Πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας κ.ά.

Οι συνεργασίες της μοναδικές με ερμηνευτές και συνθέτες όπως οι Χρήστος Αηδονίδης, Μίμης Πλέσσας, Μαρία Φαραντούρη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Στέφανος Κορκολής, Μπάμπης Τσέρτος, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Μάστορας, Βασίλης Αγροκώστας, Μπέττυ Χαρλαύτη, Πέτρος Γαϊτάνος, Αρετή Κετιμέ, Νάντια Καραγιάννη, Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, Συμφωνική Ορχήστρα Δημοτικού Ωδείου Βόλου και Φιλαρμονική Ορχήστρα Βόλου.

Ιδιαίτεροι σταθμοί στην πορεία του συνόλου «ΙΩΝΙΑ», οι μουσικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2017.

Το επόμενο μεγάλο βήμα του συνόλου είναι η συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, στις 3 Σεπτεμβρίου στο Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο με τους Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Βασίλη Αγροκώστα και χορευτικές ομάδες της Πάτρας, όπου θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Στα μονοπάτια της παράδοσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου