ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Σαββόπουλος: «Πρέπει να μάθουμε να ακούμε»

διονύσης-σαββόπουλος-πρέπει-να-μάθο-796704

Ο διακεκριμένος δημιουργός μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη συναυλία της ερχόμενης Τετάρτης στο Θερινό Θέατρο Βόλου

Συνέντευξη στην ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Πενήντα δημιουργικά χρόνια ακουμπούν πάνω στην επικείμενη σύμπραξη του Διονύση Σαββόπουλου με την ορχήστρα «Ρυθμός» και την μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το βράδυ της Τετάρτης 18 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Ο φιλόσοφος της μουσικής δημιουργίας, ο οποίος συμπράττει με τις τοπικές καλλιτεχνικές δυνάμεις, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επικείμενη συνεργασία, σχολιάζει με τρόπο ευφυή τη σημερινή πολιτική κατάσταση και απευθύνει την παραίνεση «να μάθουμε να ακούμε». Ο δημιουργός της «Ρεζέρβας» και μιας σειράς ακόμη έργων που έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή, υπογραμμίζει ότι το τραγούδι δεν χρειάζεται να υψώσει την γροθιά για να υποδηλώσει τον πολιτικό του χαρακτήρα. Στόχο έχει, να μας κάνει πιο ευαίσθητους για να συνυπάρξουμε, όπως επισημαίνει. Λιτός, σχεδόν δωρικός ο λόγος του, αποτυπώνει την ευφυή του σκέψη, καθώς αναφέρεται εύστοχα, με οδηγό τον Καβάφη, στην «μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».

-Μορφή κοινωνικής διαμαρτυρίας το τραγούδι, με πολιτικά μηνύματα στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε;

Δεν χρειάζεται να σηκώνει γροθιά, δεν χρειάζεται να επιβεβαιώνει τις πολιτικές μας προτιμήσεις. Να το υποψιάζεστε όταν κάνει κάτι τέτοιο. Το αληθινό τραγούδι έχει σκοπό να μας κάνει πιο ευαίσθητους δηλαδή πιο ικανούς να καταλάβουμε και να συνυπάρξουμε με τον άλλον. Αυτή είναι η βαθύτερη πολιτική του σημασία. Ολα τα αλλά είναι «κονόμα» και προπαγάνδα.

-Ως δημιουργός αφουγκράζεστε την ανάσα του κόσμου, για να την μετουσιώσετε σε μουσική δημιουργία;

Αυτό προσπαθώ να κάνω. Και να μη χάσω το παιδί μέσα μου, επίσης. Δεν πρέπει να πάψουμε να ακούμε το παιδί μέσα μας. Κάτι γυρεύει από εμάς. Κι αυτό που γυρεύει μοιάζει μ’ αυτό που γυρεύει ο κόσμος. Να μάθουμε να ακούμε και ίσως να σωπαίνουμε. Να μην κάνουμε στερεότυπες ερωτήσεις, για να μην παίρνουμε επιφανειακές απαντήσεις.

-Ο ρυθμός, πίσω από την ανάταση ψυχής που προσφέρει, μεταφέρει συμβολισμούς και μηνύματα που αφυπνίζουν συνειδήσεις;

Βέβαια. Οι μελωδίες έρχονται και παρέρχονται, οι μόδες τους αλλάζουν, οι ρυθμοί όμως είναι ακλόνητα πράγματα. Ο Νανζιανζού, τον 5ο αιώνα έγραφε «οι πάτριοι ημών συρτοί» σκεφτείτε ποσό παλιός είναι ο συρτός!

-Τι θα ακούσουμε στη συναυλία – σύμπραξη με τις μουσικές δυνάμεις του Βόλου;

Θα ακούσουμε τραγούδια μου που επέλεξαν οι ίδιες οι μουσικές δυνάμεις του Βόλου. Είναι τραγούδια από όλη μου τη δουλειά, 50 χρόνια τώρα. Είναι πολύ ωραίο μουσικό σύνολο! Χαίρομαι που θα παίξω μαζί τους.

-Είναι γνωστοί οι δεσμοί που σας ενώνουν με τον Βόλο, την Μαγνησία, το Πήλιο, ειδικότερα. Η αύρα της περιοχής και οι άνθρωποι σας εμπνέουν ως δημιουργό;

Παρά πολύ. Επάνω στο Μούρεσι έχω γράψει τα μισά τραγούδια της «Ρεζέρβας» το 1977 και όλα τα τραγούδια απ’ τα « Τραπεζάκια έξω» το 1982. Η Ασπα και τα παιδιά φεύγανε γιατί άρχιζαν τα σχολεία κι εγώ έβγαζα τον χειμώνα πλάι στη σόμπα, παίζοντας κιθάρα και γράφοντας. Έξω χιόνιζε. Εζησα μαγικές εποχές σ’ αυτά τα μέρη.

-Ποιο από τα τραγούδια σας, θα χαρίσετε στους φιλόμουσους του Βόλου, που θα σας συναντήσουν την Τετάρτη 18 Ιουλίου, στο Θερινό Θέατρο Βόλου;

Το τραγούδι που έγραψα στο Μούρεσι το 2000. «Σου μιλώ και κοκκινίζεις». Χάζευα το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στην πλατεία του Μουρεσίου και το έγραφα.

-Ποια ηχοχρώματα, στίχοι, τραγούδια περιγράφουν, άραγε, την πολιτική κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα;

Υπάρχει ένας στίχος του Καβάφη που την περιγράφει. Λέει «…η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων».

-Τελικά ήταν προφητικό το ζεϊμπέκικο «Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια και με τους φίλους τους παλιούς, τριγυρνάμε στα σκοτάδια κι όμως εσύ δε μας ακούς»;

Τι να σας πω, κι εγώ υπάλληλος είμαι (γέλια).

Αγκαλιά για τα παιδιά της «Κιβωτού»

Συναυλία με κοινωνικά μηνύματα από τον Διονύση Σαββόπουλο και τοπικές δυνάμεις στο Θερινό Θέατρο Βόλου

Μια ξεχωριστή βραδιά αγάπης, μια αγκαλιά για τα παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου» διοργανώνεται την Τετάρτη 18 Ιουλίου στις 21.30 στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη» με πρωταγωνιστή τον Διονύση Σαββόπουλο.

Ο κορυφαίος δημιουργός και ερμηνευτής, συμπράττει με την ορχήστρα «Ρυθμός» και τους καλλιτέχνες Θάνο Ματζίλη, Χρήστο Παπάζογλου, Ελεάννα Βαρελά και Σοφία Νάσσιου. Συμμετέχει η μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου.

Το Θερινό Θέατρο του Βόλου θα γεμίσει από το πληθωρικό ταλέντο του φιλόσοφου της ελληνικής μουσικής, ο οποίος εμπνέεται, δημιουργεί και αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες με τα τραγούδια του.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Το έργο του αφηγείται την διαδρομή του στο τραγούδι, μιλάει για το ταλέντο και την ευαισθησία του, που μετουσιώνονται σε μουσικές εικόνες σπάνιας ομορφιάς. Για πολλούς θεωρείται ο πρωτεργάτης της σχολής των Ελλήνων τραγουδοποιών, οι οποίοι γράφουν μουσική, στίχους και τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους.

Η ορχήστρα «Ρυθμός» δημιουργήθηκε το 2012 στην πόλη του Βόλου από μια παρέα μουσικών και σε συνεργασία με την Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Από το 2014 ξεκινά μια πορεία έντονης δραστηριότητας και καινοτομίας, στο φεστιβάλ Λεμάν, σε συναυλία για την Μεσόγειο, σε συναυλία στο Ντουμπάι. Η μουσική δραστηριότητα της ορχήστρας συνεχίζεται με καλλιτεχνικές συνεργασίες όπως αυτή με τον Κώστα Μακεδόνα, σε μια σειρά συναυλιών τα καλοκαίρια του 2016 – 2017 και του Γιάννη Κότσιρα στο Βόλο, το καλοκαίρι του 2017 μέχρι σήμερα.

Η συναυλία στηρίζει, όπως προαναφέρθηκε, τους σκοπούς της «Κιβωτού του Κόσμου» και γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, θα υπάρχει κουμπαράς στην είσοδο του θεάτρου, για την οικονομική ενίσχυση της συγκεκριμένης δομής.

Οι τιμές εισιτηρίων είναι 10 ευρώ στην προπώληση και 12 ευρώ στο ταμείο του θεάτρου. Σημεία προπώλησης είναι τα καταστήματα Smokers Αναπαύσεως 3 Νέα Ιωνία, 2421303333, Ηλεκτρίζειν, 28ης Οκτωβρίου 55, Αγριά, 2428091240, Sparrow Δημητριάδος 193, 2421037891, Κεχαΐδης 28ης Οκτωβρίου 118, 2421037891, Πανελλήνιο Δημητριάδος 122, 2421023535, Ideal Πολυμέρη 80, 6972865301.

Χορηγός επικοινωνίας είναι ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου