ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γ΄ Διεθνές Επιστημονικό: Εργαστήριο Αγιορειτικής Εστίας

γ΄-διεθνές-επιστημονικό-εργαστήριο-α-802278

Του Γιάννη Δ. Πατρίκου

Η Αγιορειτική Εστία (Α.Ε.) Θεσσαλονίκης (Εγνατία 109) από της ιδρύσεώς της το 2000 μέχρι το 2015 οργάνωσε και πραγματοποίησε δέκα άκρως ενδιαφέροντα Επιστημονικά Συνέδρια αναφερόμενα στην υπερχιλιετή ιστορία και πνευματική παρουσία του Αθωνικού μοναχισμού και σε ειδικότερα θέματα: Αρχιτεκτονική, Περιηγητικό φαινόμενο, Αγιορειτική Λογιοσύνη, Αγιορειτικά Μετόχια κ.ά. Σ’ αυτά τα Συνέδρια κατατέθηκαν περισσότερες από 300 ανακοινώσεις Ελλήνων και ξένων ειδικών οι οποίες καταχωρίσθηκαν στους εκδοθέντες των αντιστοίχων Συνεδρίων τόμους Πρακτικών και προσέθεσαν πολύτιμες νέες γνώσεις για το Αγιώνυμο Όρος και τους αρίφνητους πνευματικούς του θησαυρούς.

Στη συνέχεια η Α.Ε. ακολουθώντας τις σύγχρονες επιστημονικές προκλήσεις και θέλοντας να παράσχει ευκαιρίες συμμετοχής σε νέους επιστήμονες – ερευνητές αναπροσάρμοσε τη διοργάνωση σε «Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο» πραγματοποιούμενο σε ετήσια βάση. Έτσι διοργανώθηκαν το 2016 και 2017 δύο αντίστοιχα Επιστημονικά Eργαστήρια, τα οποία στέφθηκαν με επιτυχία και δικαίωσαν αυτήν την καινοτόμο πρωτοβουλία.

Αυτά τα Επιστημονικά Εργαστήρια επιδιώκουν βασικά την ανάπτυξη γονίμου πραγματικού διαλόγου προς εμπλουτισμό και διερεύνηση της προβληματικής των ερευνών με στόχο την αρτιότερη ολοκλήρωσή τους. Η θεματολογία των εισηγήσεων θα αναφέρεται άμεσα στο Άγιον Όρος και ειδικότερα στην ιστορία, τέχνη, Θεολογία, Δίκαιο, θεσμοί, φιλολογία, αρχαιολογία, ιστορία Τέχνης, αρχιτεκτονική, φυσ. περιβάλλον, άλλες εικαστικές τέχνες συντήρηση έργων τέχνης κ.ά.

Στο εφετινό 3ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Δεκ. 2018 στο αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης» του Βυζαντινού Μουσείου Θεσ/νίκης, θα συμπεριληφθούν, επιπλέον έως και επτά ανακοινώσεις με τη μορφή αναρτημένων πινακίδων (posters) από ισάριθμους νέους επιστήμονες ή ομάδες στους οποίους θα διατεθεί ειδικός χρόνος για παρουσίαση, αλλά και επιμέρους ad hoc συζήτηση του θέματος που πραγματεύονται.

Το παρόν σημείωμα αποτελεί «ανοικτή πρόσκληση» για τους επιθυμούντες να παρουσιάσουν την επιστημονική τους εργασία για το Άγιον Όρος, οι οποίοι μπορούν να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Αγιορειτικής Εστίας το σχετικό Δελτίο Συμμετοχής με τις οδηγίες συμπληρώσεώς του, καθώς και το κείμενο της Επιστημονικής Επιτροπής του Εργαστηρίου (https:// www.agioritikiestia.gr/el/nea/756-trito-diethnes-epistimoniko-ergastirio-tis-agioritikis-estias), το οποίο πρέπει να το αποστείλουν συμπληρωμένο στην Α.Ε. (ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή ταχυδρομικά Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109 Τ.Κ. 54635 Θεσ/νίκη ή με fax 2310250648), το αργότερο μέχρι Πέμπτη 30 Αυγ. 2018. Κάθε σχετική διευκρίνιση παρέχεται στο τηλ. 2310263308.

Συγχαίρομε εκθύμως τους ιθύνοντες την Αγιορειτική Εστία για την πολύπτυχο δραστηριότητα που με ανύστακτο ενδιαφέρον και πολύ μόχθο σύμψυχοι επιδιώκουν την με επιστημονικό τρόπο προβολή του Αγιωνύμου Όρους και της ακραιφνούς ελληνορθοδόξου παραδόσεώς μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου