ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Βάρναλη

αφιέρωμα-στον-βάρναλη-469169

Μετά την πολύ επιτυχημένη συναυλία με μελοποιημένα έργα του Κώστα Βάρναλη που διοργάνωσε ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Μάρτιο του 2009, έρχεται η έκδοση του ψηφιακού δίσκου να αποτελέσει το επιστέγασμα ενός μεγαλόπνοου εγχειρήματος. Ένα εγχείρημα πρωτότυπο και μοναδικό στην ελληνική δισκογραφία με παγκόσμια εμβέλεια και απήχηση, αφού για πρώτη φορά η ποίηση του Κώστα Βάρναλη αποτελεί για επτά διακεκριμένους συνθέτες μία δημιουργική αφετηρία για τη γέννηση ενός μουσικού έργου. Ο τίτλος του δίσκου «Κώστας Βάρναλης… στα ηχοκύματα υψωμένοι» υποδηλώνει εμμέσως τη συσχέτιση, τη διαπλοκή των δύο στοιχείων της μουσικής και του λόγου. Η ανύψωση αντανακλά ένα ανελικτικό στοιχείο -προσδιοριστικό της κατεύθυνσης της κίνησης και της ροής- το οποίο ίσως να λειτουργεί και συμβολικά τόσο ως προς τις δυναμικές σχέσεις που αναπτύχθηκαν για τη δημιουργία αυτού του δίσκου, όσο και ως προς τη διαδικασία ώσμωσης των μελών του Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας, αντικατοπτρίζοντας την πορεία του στο χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Σύλλογος των Αγχιαλιτών της Αθήνας έδωσε την ανάθεση σε διακεκριμένους συνθέτες από το χώρο της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής δημιουργίας, τα ονόματα των οποίων παρατίθενται παρακάτω: Θόδωρος Αντωνίου (ομότιμος καθηγητής Σύνθεσης Πανεπιστημίου Βοστώνης, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μαέστρος), Αθανάσιος Ζέρβας (επίκουρος καθηγητής Θεωρητικών της Μουσικής στο Τμήμα ΜΕΤ Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνθέτης, σαξοφωνίστας, μαέστρος), Δημήτριος Θέμελης (ομότιμος καθηγητής Μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου), Θοδωρής Καραθόδωρος (μουσικολόγος, συνθέτης, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών), Ντίνος Κωνσταντινίδης (μαέστρος, καθηγητής Σύνθεσης Πανεπιστημίου Λουϊζιάνας ΗΠΑ), Χρήστος Σαμαράς (καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) και Κυριάκος Σφέτσας (συνθέτης). Η επιλογή συνθετών από το χώρο της σύγχρονης έντεχνης ελληνικής μουσικής δημιουργίας σε συνδυασμό με τη λόγια ποίηση αντανακλά μία συνειδητή προσπάθεια αναζήτησης, προσδοκώντας αφενός στην εκλεπτυσμένη και ποιοτική πολιτιστικά αναβάθμιση του τόπου μας και αφετέρου στη διαχρονική προβολή της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Αξίζει στο σημείο αυτό, να αναφερθούν οι διακεκριμένοι solist, οι μουσικοί, δηλαδή, οι οποίοι συμμετέχουν στο έργο. Είναι συγκεκριμένα οι: Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Κουαρτέτο Σαξοφώνων Αθήνας, Βασίλης Αγροκώστας – βαρύτονος, ψάλτης, Τάσος Αποστόλου -μπασοβαρύτονος, Αγγελική Καθαρίου – μεσόφωνος, Αγγέλα Γιαννάκη – βιόλα, Αθανάσιος Ζέρβας -σαξόφωνο, Κωστής Θέος -βιολοντσέλο, Ηλίας Σδούκος -βιόλα, Ηλίας Στασινός -πιάνο, Βίκυ Στυλιανού – πιάνο, Iwona Glinka – φλάουτο, και Peter Miyamoto -πιάνο. Ο μαέστρος Νίκος Χριστοδούλου διηύθυνε το έργο Στιχηρόν του Θοδωρή Καραθόδωρου.

Οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Ελλάδα και την Αμερική και το Mastering από τον Βαγγέλη Φάμπα. Τη μετάφραση του συνοδευτικού υλικού και των βιογραφικών στοιχείων επιμελήθηκε ο Χρήστος Κουτσικόπουλος. Η μετάφραση των στίχων του Βάρναλη έγινε από τον Michael Webber. Η Βαλασία Χαροντάκη επιμελήθηκε τα κείμενα, ενώ το εξώφυλλο και το συνοδευτικό στέλεχος σχεδιάστηκαν από την Αναστασία Πάσσαρη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου