ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημεία με ιστορία στο παλιό κοιμητήριο Ν. Ιωνίας

μνημεία-με-ιστορία-στο-παλιό-κοιμητήρ-816901

Εκδήλωση λόγου με φόντο τα διατηρητέα μνημεία του παλαιού κοιμητηρίου Ταξιαρχών στη Ν. Ιωνία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες, με τη συμμετοχή αρκετών Βολιωτών, οι οποίοι περπάτησαν στο πλακόστρωτο το οποίο δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δει μνημεία και να διαβάσει επιτύμβιες επιγραφές με ιστορία δύο και πλέον αιώνων.

Η εκδήλωση με τίτλο «Ελληνικά Επιτύμβια Ταφικά Επιγράμματα – Η γραφή που έγινε ήχος» διοργανώθηκε με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Ν. Ιωνίας – Αισωνίας και Δημοτικών Κοιμητηρίων, της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας -δια του υπευθύνου κ. Αντώνη Αντωνίου, στον οποίο ανήκει και η απόδοση των κειμένων- και του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το αφιέρωμα προλόγισαν οι: Βασιλεία Γιασιράνη – Κυρίτση, συγγραφέας του βιβλίου «Ιστορίες ζωής και θανάτου στο Νεκροταφείο του Βόλου», Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας, ο οποίος ανέλαβε και την απόδοση κειμένων. Συμμετείχαν οι: Αρτεμις Χατζηαποστολίδου, Αλκηστις Ελένη Κοσμά, Γιώργος Παπαδόπουλος, Γαλάτεια Μαυρομάτη, Γιώργος Γιατζιτζάκης, Γρηγόρης Κιτσέτσογλου.

Οι ομιλητές σκιαγράφησαν τον χώρο, την ιστορία, τα μνημεία, τις οικογενειακές καταβολές και τις ρίζες που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν. Το χθεσινό αφιέρωμα λόγου πραγματοποιήθηκε παραπλεύρως του ναού του παλαιού κοιμητηρίου και ήταν απολύτως εναρμονισμένο με τον χώρο.

H εκδήλωση περιελάμβανε ανάγνωση – απαγγελία επιλεγμένων επιτύμβιων ταφικών επιγραμμάτων της Αρχαίας Ελληνικής, της Ελληνιστικής πρόωρης Βυζαντινής περιόδου και της σύγχρονης, από τη θεατρική ομάδα του Θεατρικού Εργαστηρίου.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου