ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ελληνες της Ανατολίας» με τον φακό της Δήμητρας Στασινοπούλου

ελληνες-της-ανατολίας-με-τον-φακό-τη-819828

Ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, διοργανώνει ένα μαγευτικό όσο και επιμορφωτικό ταξίδι με τον φωτογραφικό φακό της Δήμητρας Στασινοπούλου, φωτογράφου – περιηγήτριας και συγγραφέως. Είναι μια αρχαιολογική περιήγηση στη Μικρά Ασία με τίτλο: «Ελληνες της Ανατολίας».

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 9 Ιουνίου στις 20.00 στο Μεταξουργείο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως), έχει ως συνδιοργανωτές και τους καθ’ ύλην μικρασιάτικους φορείς. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Το Εγγλεζονήσι», η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Μνήμες προσφύγων», η Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, ο Σύλλογος Καππαδοκών Νομού Μαγνησίας και ο Σύλλογος Καππαδοκών Αργιλοχωρίου «Το Τσαρικλί».

Οι Έλληνες ονόμασαν τη Μικρά Ασία «Ανατολία», στην κυριολεξία Τόπο του Ανατέλλοντος Ηλίου, οριοθετώντας την έτσι στα ανατολικά της Ελλάδας. Και η ελληνική παρουσία εκεί είναι τουλάχιστον 2.000 ετών, με όλες τις πόλεις – κράτη που ιδρύθηκαν και ήκμασαν στις ακτές της Μικράς Ασίας αλλά και στην ενδοχώρα της. Είναι οι μεγαλοπρεπείς από κάθε άποψη πόλεις, προβάλλοντας σήμερα τα «μεγαλοπρεπή» τους ερείπια, που μας υπενθυμίζουν την ύπαρξη και ανάπτυξη ενός σπουδαίου και πολυεπίπεδου πολιτισμού.

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις, τα υπέροχα τοπία και τα ελληνιστικά θέατρα, οι λυκιακές λατρείες του Απόλλωνα και οι τιμές στον Άγιο Νικόλαο (στη χριστιανική περίοδο), οι επιβλητικοί λαξευτοί τάφοι και τα άλλα μνημεία, συνθέτουν την εικόνα μίας μακρόχρονης και πλούσιας παράδοσης που συνεγείρουν την ιστορική μας συνείδηση. Και φτάνει η περιήγηση έως τον Πόντο, με τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας και την Αυτοκρατορία των Κομνηνών, τις οροσειρές και τις στέπες του ανατολικότερου κομματιού της Τουρκίας.

Το οδοιπορικό είναι μια ανα-σύνθεση των εξαιρετικών παρουσιάσεων που έγιναν τον περασμένο χρόνο στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Τον περασμένο Ιανουάριο έγινε παρουσίαση στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ελληνισμού της Διασποράς στο Λονδίνο.

Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου