ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές σε μια ξεχωριστή εκδήλωση για τη Γαλλοφωνία

μαθητές-σε-μια-ξεχωριστή-εκδήλωση-για-824086

«Η μαγεία της φύσης μέσα από τη Γαλλική Λογοτεχνία» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα στην Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Ιωσήφ» και ήταν εμπνευσμένη από το θέμα του φετινού διαγωνισμού Γαλλοφωνίας. Με άλλα λόγια το θέμα της εκδήλωσης ήταν πως αντανακλάται στη γαλλική λογοτεχνία και μάλιστα στην ποίηση η μαγεία των αρωμάτων και των χρωμάτων των λουλουδιών και η δύναμη του σύμπαντος. Ήταν μια διοργάνωση του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ν. Μαγνησίας.

Ο μεγάλος μας ποιητής Καβάφης λέει: «Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ την φύση λίγο. Θάλασσας του πρωϊού κι ανέφελου ουρανού, λαμπρά μαβιά και κίτρινη όχθη, όλα ωραία και μεγάλα φωτισμένα. Εδώ ας σταθώ. Κι ας δω κι εγώ τη φύση.»
Ένας άλλος μεγάλος ποιητής μας ο Δροσίνης φιλοτεχνεί με θαυμαστή τέχνη άσπρα σπιτάκια, σε καταπράσινες πλαγιές βουνών, ζώα, πουλιά, χλωροπράσινα λιβάδια, αγριολούλουδα, λευκά τριαντάφυλλα, πολύκαρπες ελιές, καστανιές και λυγερά κυπαρίσσια, ξανθά στάχυα, σκυφτά χαμομήλια, γαργαρόνερες νεροσυρμές, αργοκύλητα ποτάμια, αστερωμένες μαγιάτικες νύχτες, μαρτιάτικες συννεφιές, και μέσα στη μαγεία νεράιδες, μάγισσες, αγαθοί άνθρωποι.

Οι μαθητές απήγγειλαν ποιήματα στα γαλλικά και ελληνικά γάλλων ποιητών όπως Chateaubriand, Victor Hugo, Guillaume Apollinaire, Gerard de Nerval, Paul Verlaine, Louise Colet και του σύγχρονου φιλέλληνα ποιητή Pierre Goldin με περιεχόμενο τις ομορφιές της φύσης. Επίσης, οι μαθητές παρουσίασαν τις δημιουργίες τους που αφορούσαν το φετινό διαγωνισμό Γαλλοφωνίας. Απ’ αυτές του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» και τουΓυμνάσιου Αργαλαστής, υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους κ. Αλεξοπούλου Χ., κ. Σταμοπούλου Μ. και κ. Μαρνελοπούλου Ε. ,απέσπασαν φέτος τα πρώτα πανελλήνια βραβεία για τα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας αντίστοιχα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα σχολεία: 4ο, 5ο, 6ο, 8ο, 16ο, 20ο , 21ο & 30ο Δημοτικά Σχολεία Βόλου, το Δημοτικό Σχολείο Αγιος Ιωσήφ, 1ο & 2ο Δημοτικά Σχολεία Ν. Ιωνίας Βόλου, 1ο & 2ο Δημοτικά Σχολεία Πορταριάς –Άλλης Μεριάς, 1ο, 3ο& 4οΔημοτικά Σχολεία Αλμυρού, τα Δημοτικά Σχολεία Ευξεινούπολης και Σούρπης,8ο, 9ο, 10ο Γυμνάσια Βόλου, το Μουσικό Σχολείο Βόλου , το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αργαλαστής, και εκπ/κούς της Γαλλικής την κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου την κ. Εύη Αραμπατζή, την κ. Κατερίνα Δουλαδίρη, την κ. Αθανασία Ελευθερούλη, την κ. Λουΐζα Ζαβερδινού, την κ. Βάνα Ζωιτοπούλου, την κ. Πέρσα Μαγγίνα, την κ. Ευαγγελία Μαρνελοπούλου, την κ. Ντάτη Μουρτζοπούλου, την κ. Γεωργία Σκοπελίτου, την κ. Μερόπη Σταμοπούλου, την κ. Μαρία Τεχνοπούλου και την κ. Αριστέα Χρυσοχού .

Τις απαγγελίες των μαθητών συνόδευσαν η χορωδία της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» και οι χορωδίες των μαθητών των 1ου& 4ου Δημοτικών Σχολείων Αλμυρού και του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς –Άλλης Μεριάς, υπό της διεύθυνσης της κ. Κ. Καραφέργια ενώ στο πιάνο συνόδευσε ο καθηγητής αγγλικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πορταριάς –Άλλης Μεριάς, κ. Ι. Καραλάκος.

Την γιορτή παρακολούθησαν οι Σεβαστές Αδελφές της Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγιος Ιωσήφ», ο πρόξενος της Γαλλίας στο Βόλο κ. Roland Fischer, εκπρόσωποι της Α/θμιας και Β/θμιας μεταξύ των οποίων η Σχολική Σύμβουλος κ. Παντέρα, ο Υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων κ. Αντωνίου, Διευθυντές και Εκπαιδευτικοί των Σχολείων που προαναφέρθηκαν, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Γιαννουλή, η Πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου κ. Γαβαλά και πλήθος κόσμου.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλ/γιας Ν. Μαγνησίας κ. Βάνα Ζωιτοπούλου και τον σχεδιασμό της οι κ.κ. Άρτεμις Χατζηγεωργίου- Κουτσούκου , καθηγήτρια Γαλλικής, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου «΄Αγιος Ιωσήφ» και Βάνα Ζωιτοπούλου.

Οι μαθητές έδειξαν με θαυμαστό τρόπο ότι στη γαλλική γλώσσα διδάσκονται όχι μόνο λεξιλόγιο και γραμματικούς κανόνες αλλά και λογοτεχνία , αξίες και πολιτισμό μέσα από αυτήν, εφόδια απαραίτητα για έναν αυριανό ακαδημαϊκό πολίτη. Έστειλαν μήνυμα σε όλους πως η μαγεία της φύσης μας ταξιδεύει παντού, η δύναμή της μας εμπνέει, μας δυναμώνει, μας χαρίζει ζωή και μας καλεί ν ’αφήσουμε τις καρδιές μας στη δύναμη των λουλουδιών για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο, τις ψυχές, τους ανθρώπους, τον πόλεμο βάζοντας την αγάπη μπροστά οδηγό.

Βάνα Ζωιτοπούλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου