ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάτιρα του Μπάμπη Τσικληρόπουλου

σάτιρα-του-μπάμπη-τσικληρόπουλου-471932

Το έργο «Ωχ, Τα Νεφρά Μου» του Μπάμπη Τσικληρόπουλου παρουσιάζει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βόλου, ως τη δεύτερη για την παρούσα θεατρική περίοδο παραγωγή του. Η σκηνή του θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής μεταμορφώνεται από τη σκηνογράφο στο χώρο που φιλοξενεί τους δύο ρακοσυλλέκτες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν απόψε την πρώτη τους εμφάνιση ενώπιον του κοινού. Το έργο αποτελεί σάτιρα που ισορροπεί μεταξύ κωμωδίας και μελοδράματος και αποτελεί ένα από τα «διαμάντια» της σύγχρονης νεοελληνικής γραφής και ίσως το κορυφαίο από τα θεατρικά έργα του Τσικληρόπουλου. Το έργο ανεβαίνει σε Σκηνοθεσία Σταμάτη Τζελέπη, Σκηνικά – Κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, Φωτισμούς Κώστα Τατάκου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταμάτης Τζελέπης (Μητσάρας), Περικλής Τσαμαντάνης (Μπούλης), Αντώνης Κουτσελίνης (κύριος), Μαρία Χαϊντούτη (Μαγδαληνή).

Δύο ρακοσυλλέκτες, ο Μπούλης και ο Μητσάρας συμβιώνουν «στολίζοντας» την καθημερινότητά τους με μικροκαυγαδάκια και συγκρούσεις μέσα από τα οποία αποδεικνύεται και η εξάρτηση του ενός από τον άλλο. Αν και κάποιας ηλικίας, ο Μπούλης είναι ακόμη παρθένος και περιμένει τον απόλυτο έρωτα για να συστηθεί στο γυναικείο φύλο. Αντίθετα ο Μητσάρας, καταφεύγει στον αγοραίο έρωτα και θεωρεί ότι είναι γνώστης της γυναικείας φύσης, εμπειρία την οποία επιθυμεί να μεταδώσει και στον φίλο του. Άκαμπτος ο Μπούλης, αντιστέκεται στα πειράγματα του Μητσάρα και συνεχίζει να είναι ρομαντικός, να βασανίζεται από τις δικές του σκέψεις και να γαληνεύει την ψυχή του όταν ονειρεύεται εξωτικά ταξίδια.

Τις ισορροπίες των ηρώων έρχεται να ταράξει η παρουσία ενός αγνώστου άντρα, του οποίου η σαρωτική παρουσία ανατρέπει τα πάντα. Εκείνο που τελικά επιθυμεί ο άγνωστος, είναι ….τα νεφρά των ηρώων… με αντάλλαγμα τα εξωτικά ταξίδια που ονειρεύεται ο Μπούλης! Παράλληλα, μία φίλη του Μητσάρα, η καλόκαρδη πόρνη Μαγδαληνή αναλαμβάνει να μυήσει το Μπούλη στα «μυστικά» του έρωτα, με απρόβλεπτες συνέπειες…

Οι δύο εισβολείς, μπλέκουν κατά πολύ τα πράγματα, με αποτέλεσμα ανατροπές που προκαλούν τόσο γέλιο, ώστε να πονέσουν τα νεφρά των θεατών. Προκαλούν όμως και σκέψεις και ωθούν τους δύο αντι – ήρωες να εκφράσουν ένα τόσο βαθύ ανθρώπινο πόνο, ώστε να κυλήσουν και δάκρυα στα μάτια των θεατών.

Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, χαρακτηριστικά αναφέρει για το έργο και τους δύο κεντρικούς ήρωες: «Ο Τσικληρόπουλος φωτίζει νέες πλευρές τους και κάπου βαθαίνει τόσο πολύ στην ανασκαφή, ώστε χτυπάει φλέβα χρυσού. Αυτά τα δύο περιθωριακά έρμαια της τύχης και της μιζέριας, ανθρωπάκια έχουν μία τόσο ποιητική αντίληψη για το σώμα και την αγιότητά του ώστε θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι, ο συγγραφέας προσέγγισε με τρόπο καίριο και αδογμάτιστο τον αναρχικό ορθόδοξο ασκητισμό. Αυτοί οι δύο «σαλοί» υπερασπίζοντας ιδέες και πανάρχαιες αξίες υπερασπιζόμενοι το σώμα τους ή διαθέτοντάς το, ανεξάρτητα από την τιμή παίρνει το σώμα στην εμπορευματική αγορά. Ο Τσικληρόπουλος διαγράφει τη σχέση των δύο αντί – ηρώων του με τρυφερότητα, λαϊκό χιούμορ και μία βαθύριζη θυμοσοφία. Το επεισόδιο με τη μητρική πόρνη είναι εξαίσιο, το πιο ευαίσθητα γραμμένο σκαμπρόζικο κομμάτι στο θέατρό μας. Ένα μικρό εγκώμιο σ’ αυτές τις αδαπάνητες Μαγδαληνές που εμύησαν με σεμνότητα (ναι! σεμνότητα) στο μυστήριο του έρωτα».

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έως τον Φεβρουάριο του 2011 και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνται Παρασκευή και Σάββατο στις 9.00μ.μ και την Κυριακή στις

8.00μ.μ. Η τιμή εισιτηρίου είναι 15 ευρώ και 10 ευρώ τα φοιτητικά και μαθητικά εισιτήρια. Κάθε Παρασκευή, θα πραγματοποιείται βραδινή λαϊκή παράσταση με γενική είσοδο 10 ευρώ. Εισιτήρια προπωλούνται από τα Ταμείο του «Αχίλλειον» καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 11-1 το πρωί και 6-9 το απόγευμα. Κατά τις ημέρες των παραστάσεων (Παρασκευή – Σάββατο και Κυριακή), η προπώληση πραγματοποιείται τα πρωινά 11-1 από το Ταμείο του Αχίλλειου, ενώ τα απογεύματα 6-9, εισιτήρια προπωλούνται από το Ταμείο του Θεάτρου της Παλαιάς Ηλεκτρικής. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το Αχίλλειον είναι 24210 32818 και το τηλέφωνο της Παλαιάς Ηλεκτρικής 24210 78164.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου