ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το αίνιγμα του Ντε Κίρικο

το-αίνιγμα-του-ντε-κίρικο-472327

Παρουσιάστηκε χθες στο Αχίλλειον η ταινία «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο-Αργοναύτης της ψυχής», παραγωγής της ΕΚΠΟΛ, η οποία φέρει την σκηνοθετική σφραγίδα των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη. Αρκετοί φίλοι της κινηματογραφικής τέχνης έσπευσαν να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ το οποίο περιέχει στοιχεία αναπαράστασης και θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο, από τη γέννηση του στον Βόλο το 1888 ως το θάνατό του στη Ρώμη το 1978 μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και την ανάλυση των πινάκων του.

Οι δύο δημιουργοί ωθούν τον θεατή να γίνει κοινωνός του αινίγματος του Ντε Κίρικο και «πέρα από το βιογραφικό σκέλος, το στοιχείο που κυριαρχεί, είναι η σχέση του Ντε Κίρικο με το Βόλο τα παιδικά του χρόνια και πόσο τον επηρέασε στην μετέπειτα ζωή του. Το συγκεκριμένο στοιχείο έχουμε αναδείξει και αυτό αναζητούμε μέσα από τα έργα και μέσα από τον Βόλο της εποχής, από αρχειακό υλικό και φωτογραφίες της εποχής, προσπαθώντας να τα αποδώσουμε με δημιουργικό τρόπο» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε με την συμμετοχή του Ιδρύματος Τζιόρτζιο και Ίζα ντε Κίρικο – Ρώμη, ενώ επιστημονική σύμβουλος στην πραγματοποίηση της ταινίας είναι η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.

Η παραγωγή της ταινίας έγινε στο πλαίσιο του έργου CHIRON (ΧΕΙΡΩΝ) για τον πολιτιστικό τουρισμό με συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. – Πρόγραμμα INTERREG IIIB CADSES. Η ταινία συμμετείχε και προβλήθηκε σε δυο διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, στην Ιταλία και την Αίγυπτο και στην αγορά των Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρακοβίας με επιτυχία, δεδομένου ότι δίνεται έμφαση στην επιρροή της γενέτειρας του Ντε Κίρικο στην μετέπειτα εικαστική του ζωή.

 

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου