ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια αληθινή ιστορία που συγκινεί…

μια-αληθινή-ιστορία-που-συγκινεί-474307

Ενα μικρό κομψό βιβλιαράκι « Το χριστόψωμο του εχθρού» κυκλοφορεί ήδη σε δεύτερη έκδοση. Βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε στα Παλιά του Βόλου τον βαρύ χειμώνα της Κατοχής. Ανήκει στην μακριά παράδοση των χριστουγεννιάτικων διηγημάτων που διατηρείται διστακτικά ακόμα και σήμερα στα ελληνικά γράμματα. Πρωταγωνιστής του ένα μικρό γειτονόπουλο που γυάλιζε παπούτσια για να ζήσει και ο εχθρός, ένας Ιταλός λοχίας της ιταλικής στρατιωτικής δύναμης που κατείχε τον Βόλο. Το βιβλίο έγραψε ο γνωστός αφηγητής, παιδαγωγός και συγγραφέας της πόλης μας Στέλιος Πελασγός συγκινημένος από την αληθινή ιστορία που του διηγήθηκε ο συγχωρεμένος Απόστολος Βάτσας, μέλος του εργαστηρίου αφήγησης που είχε λειτουργήσει με μεγάλη επιτυχία στο ΚΑΠΗ του Δήμου Βόλου.
Το βιβλίο κοσμείται με σχέδια του Κωνσταντίνου Βαφειάδη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους και αγιογράφους της νεότερης γενιάς. Οι ζωγραφιές και τα γράμματα τυπώθηκαν με το ίδιο καφετί μελάνι που το κάνουν ένα μικρό αντικείμενο τέχνης το οποίο ξεχωρίζει για την λιτότητα, την απλότητα και την αισθητική αρτιότητά του. Το μικρό του μέγεθος του επιτρέπει να χωρέσει σε έναν μικρό φάκελο αλληλογραφίας και να ταχυδρομηθεί αντί ευχητήριας κάρτας.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει απομαγνητοφωνημένη η ιστορία όπως την διηγήθηκε ο ήρωας της που τότε ήταν ένα μικρό παιδί και την στιγμή της καταγραφής ένας γέροντας. Ο προφορικός λόγος του λαϊκού αφηγητή τιμάται από τον Στέλιο Πελασγός και παρατίθεται αυτούσιος, ενώ παράλληλα αποτελεί έμπνευση για την δημιουργία ενός σύγχρονου διηγήματος.
«Το χριστόψωμο του εχθρού» είναι ένα μικρό βιβλίο που φέτος μπορεί να μας θυμίσει πως ακόμα και στις πιο δύσκολες προσωπικές και κοινωνικές κρίσεις, ακόμα και μέσα στον πόλεμο και την κατοχή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η συμπόνια, η αλληλεγγύη μπορούν να λάμψουν και να φωτίσουν την ανθρώπινη ψυχή και την Ιστορία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου