ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρωμα γαλλικού σινεμά

αρωμα-γαλλικού-σινεμά-475044

Κινηματογραφικές δημιουργίες με γαλλικό άρωμα περιλαμβάνει ο κύκλος των προβολών που ανοίγει αυλαία σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο Αχίλλειον. Η εβδομάδα γαλλικού κινηματογράφου θα διαρκέσει έως τις 10 Δεκεμβρίου και οι ταινίες που έχουν επιλεγεί, θα προβάλλονται την ίδια ώρα, προς χάρη των σινεφίλ. Ο θεσμοθετημένος πλέον κύκλος εκδηλώσεων, διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου, την Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, τα  Γαλλικά Ινστιτούτα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, με τη συνεργασία του Συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου και του Συλλόγου Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ν. Μαγνησίας. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα  προβληθούν οι ταινίες: «Η Γοητεία του Σκατζόχοιρου» δραματική κομεντί σε σκηνοθεσία Mona Achache. Η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας απρόσμενης συνάντησης: της πανέξυπνης εντεκάχρονης Paloma Josse που σχεδιάζει να αυτοκτονήσει, της διακριτικής και μοναχικής παριζιάνας θυρωρού Renée Michel και του αινιγματικού κυρίου Kakuro Ozu.
«Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής Σου» σε σκηνοθεσία – σενάριο: Remi Bezançon είναι μια δραματική κομεντί. Η Marie-Jeanne και ο Robert Duval έχουν τρία παιδιά: τον Albert, τη Fleur και τον Raphael. Το πορτρέτο της οικογένειάς τους δοσμένο μέσα από μόνο πέντε ξεχωριστές μέρες που απλώνονται σε διάστημα δώδεκα χρόνων. Η Πρώτη Μέρα της Υπόλοιπης Ζωής Σου, ή πέντε καθοριστικές μέρες στη ζωή μιας πενταμελούς οικογένειας, πέντε μέρες πιο σημαντικές από τις υπόλοιπες. Μετά από κάθε τέτοια μέρα τίποτα δεν θα είναι ποτέ πια όπως την προηγούμενη.
Ο «Προφήτης» σε σκηνοθεσία  Jacques Audiard είναι αστυνομικό δράμα.
Καταδικασμένος σε έξι χρόνια φυλάκισης ο Malik El Djebena δεν ξέρει να διαβάζει ούτε να γράφει. Φτάνοντας στην Centrale μόνος στον κόσμο, φαίνεται πιο νέος, πιο ευαίσθητος από τους υπόλοιπους κρατούμενους. Είναι 19 χρονών. Αμέσως βρίσκεται κάτω από την εξουσία μιας ομάδας κορσικανών κρατουμένων που επιβάλλουν τους κανόνες στη φυλακή. Ο νέος άντρας μαθαίνει γρήγορα. Κατά τη διάρκεια των «αποστολών» σκληραγωγείται και κερδίζει την εμπιστοσύνη των Κορσικανών. Αλλά, πολύ γρήγορα, ο Malik χρησιμοποιεί όλη την ευφυΐα του για να αναπτύξει κρυφά το δικό του δίκτυο…
«Ο Μικρός Νικόλας» σε σκηνοθεσία Laurent Tirard είναι κομεντί. Ο Νικόλας ζει μια ήσυχη ζωή. Έχει γονείς που τον αγαπούν, μια απίθανη ομάδα φίλων με τους οποίους περνάει καλά και δεν θέλει τίποτα να αλλάξει στη ζωή του. Μια μέρα όμως ο Νικόλας ακούει μια συζήτηση των γονέων που τον κάνει να υποψιάζεται ότι η μητέρα του είναι έγκυος. Πανικοβάλλεται και φαντάζεται τα χειρότερα: σύντομα θα έχει έναν μικρό αδελφό που θα καταλαμβάνει όλη τη θέση και οι γονείς του δεν θα ασχολούνται πλέον μαζί του και ίσως τον εγκαταλείψουν στο δάσος όπως τον Κοντορεβυθούλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου