ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το παιδικό βιβλίο στο προσκήνιο

το-παιδικό-βιβλίο-στο-προσκήνιο-37669

Πόλο έλξης για πολυάριθμους φίλους του βιβλίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποτελεί το 3ο Φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού βιβλίου, που αρχίζει αύριο Πέμπτη 26 Απριλίου και θα «φιλοξενηθεί» μέχρι την Κυριακή 29 Απριλίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, με τις συμμετοχές των ενδιαφερομένων να ξεπερνούν τις 1.200.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά), διοργανώνεται από την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με τη συνδιοργάνωση των διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μαζί με τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων, σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με μία σειρά φορέων και χορηγών.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού, κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ συμμετέχουν περί τους 75 συγγραφείς.

Τα χαρακτηριστικά της φετινής διοργάνωσης, αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες οι συντελεστές, υπογραμμίζοντας την ευεργετική επίδραση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στην πολιτιστική και την τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Η Τασούλα Τσιλιμένη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, επιστημονικά υπεύθυνη του «Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογράμμισε ότι το παιδικό και εφηβικό βιβλίο καλλιεργεί την γνώση και το αξιακό σύστημα των παιδιών, ενώ σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση, που έχει πανελλήνια απήχηση, πλαισιώνεται από διαδραστικές παρουσιάσεις, που ακουμπούν στη μουσική και το θέατρο.

Παίρνοντας τον λόγο ο Ηλίας Κουτσερής, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ανέλυσε τις συντεταγμένες της φετινής διοργάνωσης, που μεταφράζονται στη συμμετοχή 75 συγγραφέων, 32 εκδοτικών οίκων, 66 διαδραστικών εργαστηρίων, 20 υποστηρικτικών φορέων, 500 παιδιών, εκπαιδευτικών, γονέων, και ένα πλήθος δράσεων που αναμένεται να προσελκύσουν αρκετούς επισκέπτες.

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής, ο οποίος συμμετέχει στη διοργανωτική επιτροπή, έκανε λόγο για ποικίλες δράσεις, που αφορούν γονείς και παιδιά, συγγραφείς και φίλους του βιβλίου. Ο ίδιος εξέφρασε την ευχή να μακροημερεύσει το φεστιβάλ, ενώ απηύθυνε κάλεσμα στους απανταχού φίλους του βιβλίου, κάθε ηλικίας, να επισκεφτούν το Πολιτιστικό κέντρο Νέας Ιωνίας και να βιώσουν τη χαρά της συμμετοχής στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Τέσσερις δημιουργικές μέρες

Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα διαρκέσουν αύριο Πέμπτη 26 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 13.00 και το απόγευμα από τις 17.00 έως τις 21.00.

Ανάλογο είναι το πρόγραμμα της Παρασκευής 27 Απριλίου, με την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ να προγραμματίζεται στις 19.00.

Οι πρωινές δράσεις του Σαββάτου 28 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν 10.00 – 14.00 και οι απογευματινές 16.00 – 19.00, με την απόδοση τιμής στις συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, Ζωή Κανάβα και Μαρούλα Κλιάφα, από τη Θεσσαλία αμφότερες.

Την Κυριακή 29 Απριλίου, προγραμματίζονται πρωινές δράσεις στις 10.00 – 14.00 και απογευματινές δράσεις 16.00 – 19.30.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό, ενώ πλαισιώνονται με θεατρικές και μουσικές δράσεις, με πρωταγωνιστές παιδιά και εφήβους.

Συνεργασία δεκάδων δημιουργών

Για τρίτη φορά θα βρεθούν μαζί το ίδιο τετραήμερο στον Βόλο 75 συγγραφείς, εικονογράφοι, επιστήμονες, αλλά και εκατοντάδες μουσικοί και ηθοποιοί, χορωδοί, μαθητές κ.ά. από την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες πόλεις, αλλά κι από την Κύπρο, προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο, με τη συμμετοχή 32 εκδόσεων και δύο αυτοεκδόσεων, 74 τίτλων βιβλίων και τη συνδρομή του Συλλόγου βιβλιοπωλών του Βόλου.

Το «3ο Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» (μιλάμε, γράφουμε, παίζουμε, εκφραζόμαστε δημιουργικά) εκτός από τις δράσεις για το βιβλίο, «φιλοξενεί» το θέατρο και τη μουσική, με παραστάσεις και συναυλίες. Αφηγήσεις παραμυθιών, εικονοποιία για μικρούς και μεγάλους, τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί στην τάξη για την αξιοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, βιωματικές δράσεις, συναισθηματική διαλεκτική, διαδραστικά παιχνίδια φιλαναγνωσίας, συνθέτουν το ευρύ πεδίο δράσης της φετινής διοργάνωσης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου