ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αργοναύτης της ψυχής ο Ντε Κίρικο

αργοναύτης-της-ψυχής-ο-ντε-κίρικο-475509

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο-Αργοναύτης της ψυχής» θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Αχίλλειου. Στην προαναφερθείσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή στο Βόλο της ταινίας ντοκιμαντέρ «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο – Αργοναύτης της ψυχής», παραγωγής της ΕΚΠΟΛ σε σκηνοθεσία των Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη. Η ταινία διάρκειας 44 λεπτών που ήδη συμμετείχε και προβλήθηκε σε δυο διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, στην Ιταλία και την Αίγυπτο και στην αγορά των Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Κρακοβίας, είναι ντοκιμαντέρ με στοιχεία αναπαράστασης και θέμα τη ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, από τη γέννηση του στον Βόλο το 1888 ως το θάνατο του στη Ρώμη το 1978 μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και την ανάλυση των πινάκων του.
Στα πλάνα της ταινίας τα επιμέρους στοιχεία και οι εικόνες που ήταν οι πρώτες πηγές έμπνευσης του ντε Κίρικο (ελάχιστα υπάρχουν ακόμα καλά κρυμμένα στο Βόλο και την γύρω περιοχή) φωτίζονται και αναλύονται, ενώ παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί δίνουν τους καρπούς των ερευνών τους στον θεατή, πολλές φορές με αντικρουόμενες θέσεις αφού η προσωπικότητα όπως και το έργο του Ντε Κίρικο έχουν στη βάση τους το περίφημο «Αίνιγμα» που υφίσταται ακόμη και σήμερα.
Στα μάτια του θεατή «ζωντανεύουν» τα σύμβολα του σύμπαντος του Ντε Κίρικο μέχρι η ματιά να καταδυθεί στους πίνακες του και να ακολουθήσει εν τέλει τα βήματα του ως το σπίτι – ατελιέ – και τώρα πια μουσείο στη Πιάτσα ντε Σπάνια της Ρώμης. Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο (Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, ΟΣΕ κλπ), το Πήλιο, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τη Ρώμη. Επιστημονική σύμβουλος στην υλοποίηση της ταινίας είναι η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου.
Στην ταινία εμφανίζονται και μιλούν οι: Νίκη Λοϊζίδη – Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ, Μηλίτσα Καραθάνου – συγγραφέας, Κώστας Ανδρουλιδάκης – συγγραφέας, Χρίστος Δασκαλοθανάσης – Ιστορικός Τέχνης ΑΣΚΤ,
Μιλτιάδης Παπανικολάου – Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ και Gerd Roos – Ιστορικός Τέχνης (Βερολίνο).
            Την διεύθυνση φωτογραφίας υπογράφουν οι: Δημήτρης Κορδελάς και Κώστας Καρπίδας. Η μουσική ανήκει στην Ευαγγελία Κύκου. Στην ταινία συμμετέχουν στις σκηνές αναπαράστασης οι: Κώστας Κομνηνός – «ζωγράφος»,
Χρήστος Γιαννακόπουλος «δάσκαλος σχεδίου» και Κωνσταντίνος Χρονόπουλος «μικρός Τζιόρτζιο». Το μοντάζ ανέλαβε η Αθανασία Ξαφάρα, ενδυματολόγος είναι η
Έλεν Μαμουρίδου, την οργάνωση παραγωγής ο Δημήτρης Αποστόλου, το δίπτυχο ντεκόρ-κατασκευές ο Κώστας Ηλίας και τις μεταφράσεις οι: Έβελιν Κιράνος,
Περσεφόνη Λάνη, Μαρία Φαλτσόνε Ρίζου και Μάκης Καρανίκας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση του πατέρα του καλλιτέχνη, Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικού των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» και βασικού συντελεστή της δημιουργίας του τρένου του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εικόνες των τρένων αλλά και ο μύθος των Αργοναυτών ήταν τα πιο βασικά στοιχεία που ο «μεγάλος μεταφυσικός» ζωγράφος – ποιητής γνώρισε κατά τη παραμονή του στο Βόλο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μύθος των Αργοναυτών είναι ένας από τους κυρίαρχους μύθους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.
Το σενάριο της ταινίας ακολουθεί τη περιπλάνηση του Ντε Κίρικο από τον Βόλο στην Ευρώπη και την ανάδειξη του ως πρωτοπόρου του σουρεαλιστικού κινήματος. Η ταραγμένη του σχέση με τους σουρεαλιστές, η απομόνωση του από το καλλιτεχνικό κατεστημένο της εποχής, η αμφιλεγόμενη σχέση με τον φουτουρισμό, η στροφή του σε μια άλλη – ακαδημαϊκή – ζωγραφική, είναι οι βασικοί σταθμοί σε αυτή την αινιγματική περιπλάνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου