ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με αφετηρία τον Παπαδιαμάντη

με-αφετηρία-τον-παπαδιαμάντη-45444

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το βιβλίο της Σοφίας Κανταράκη «Κοινωνίας Δρώμενα στον Παπαδιαμάντη. Ζητήματα κοινωνικού και εκπαιδευτικού προβληματισμού» που παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο Public Βόλου, παρουσία αρκετών φίλων του πολιτισμού.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Διονύσης Λεΐμονής, φιλόλογος, συγγραφέας, Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, λαογράφος, γ. γραμματέας της Εστίας των Ιώνων Μαγνησίας. Συντόνισαν οι: Δημήτρης Μαρέδης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, και Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πολιτιστική και εκπαιδευτική σημασία του συγκεκριμένου πονήματος, το οποίο υπογράφεται από τη Σοφία Κανταράκη, η οποία είναι φιλόλογος, ιστορικός, συγγραφέας, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας.

Οι εισηγητές της χθεσινής εκδήλωσης αναφέρθηκαν στη συγγραφική δεινότητα της δημιουργού και επεσήμαναν ότι σημαντικό μέρος του βιβλίου αναφέρεται στη φυσιολατρία του συγγραφέα και ειδικά στο δέσιμό του με τη φύση του νησιού.

«Με το κομμάτι αυτό συμπορεύεται και η προσφορά αυτής της φυσιολατρίας με την εκπαίδευση. Πώς μπορεί να προσφέρει η γραφή του συγγραφέα αισθητική απόλαυση και καταλυτική επίδραση μέσω των εικόνων της φύσης στην ευαίσθητη ψυχή των παιδιών, μέσα από τη λογοτεχνική τους καταγραφή και δημιουργεί αισθητική συγκίνηση, η οποία κατάλληλα επεξεργασμένη μπορεί να οδηγήσει σε θαυμαστά αποτελέσματα και να αποτελέσει δίαυλο παιδευτικής αγωγής. Έτσι, η επαφή του μαθητή με αυτή την πραγματικότητα, προσφέρει ερείσματα και παράλληλα τη διάθεση για μια διεξοδικότερη και πιο εμπεριστατωμένη μελέτη της φύσης», υπογράμμισε από την πλευρά της, η συγγραφέας.

Επωδός της χθεσινής παρουσίασης αποτέλεσε η διαπίστωση ότι «η ανάγνωση των έργων του Παπαδιαμάντη στο σχολείο, προσφέροντας ένα γόνιμο έδαφος για διάλογο και προβληματισμό απέναντι στις καχεκτικές κοινωνικές συμβάσεις και τη νοσηρή πραγματικότητα μια άλλης εποχής, προϋποθέτει μια υπεύθυνη και άγρυπνη αντιμετώπιση από τον εκπαιδευτικό, μια προσέγγιση που θα αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές των μαθητών μέσα από μια δυναμική διαδικασία διασταύρωσης ποικίλων εμπειριών».

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Πολιτιστική Εστία Ιώνων και την Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου