ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η «Οριστική διάλυσις»

συνεχίζεται-η-οριστική-διάλυσις-476425

Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας του Γεωργίου Σουρή «Οριστική διάλυσις»στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ. Ο Γεώργιος Σουρής στα έργα του εκφράζει τον πόνο και την αγανάκτηση του λαού για τους φόρους και τα σκάνδαλα. Διαμαρτύρεται στους άρχοντες. Τίποτα στη ζωή του νεοέλληνα δεν υπάρχει που να μην το μεταχειρίστηκε ο ποιητής και είναι τόσο επίκαιρος που αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε μήπως είναι γονιδιακή η αιτία που τα ίδια προβλήματα τα συναντά κανείς στους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Και τίποτα δεν ξέφυγε από την σατιρική του πένα.
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά-κοστούμια Ηλένιας Δουλαδίρη, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, δραματουργική ανάλυση Έφη Σταυροθεοδώρου και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Συνοδή Φουκαλά. Την επιλογή κειμένων και την δραματουργική επεξεργασία έκανε ο Δημήτρης Πανταζής. Τους ρόλους ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης) οι: Ελένη Μπακίρη, Δημήτρης Πανταζής, Σπύρος Χαλκιάς, Θεοδώρα Νονόγλου, Αντώνης Μαραγκάκης.
Το έργο παίζεται, όπως προαναφέρθηκε, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ. στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον (Κουμουνδούρου 1), σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Ο Σουρής προσπαθεί να δώσει στους συγχρόνους του την αλήθεια, να ξεσκεπάσει το κακό με τη σάτιρά του και να το εξαφανίσει. Κάποιοι, που ενοχλήθηκαν ίσως πολύ, κατάφεραν να επιβάλλουν τη λογοκρισία. Το 1916 το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε αστυνομική διάταξη με την οποία απαγορευόταν «η διακωμώδησις πατριωτικών ή πολιτικών γεγονότων, διαφόρων προσώπων και του Κλήρου». Επίσης απαγορεύτηκε «πάσα παράστασις ή έκφρασις προσβάλλουσα τα δημόσια ήθη…». Άλλωστε, η αστάθεια του πολιτικού σκηνικού, ο εσωτερικός αναβρασμός και το κλίμα του Διχασμού αφαιρούσαν το απαραίτητο κέφι και τη ζωντάνια από τα πρόσωπα των ταλαιπωρημένων Ελλήνων.
Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του κινηματοθεάτρου. Η Πειραματική Σκηνή δίνει την δυνατότητα σε 500 ανέργους της πόλης μας να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους στο ταμείο του θεάτρου.
           
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου