ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στον Τύπο της Μ. Ασίας

αφιέρωμα-στον-τύπο-της-μ-ασίας-851206

Δύο σημαντικά αφιερώματα , ένα εκ των οποίων προσεγγίζει τις βαθιές καταβολές του “Ελληνικού Τύπου” στην Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη”, προετοιμάζουν με περισσή φροντίδα οι “ΙΩΝΕΣ”. Η εν λόγω διοργάνωση, εντάσσεται στον ευρύ κύκλο πολιτισμικών δράσεων που συνδυάζουν το “ωφέλιμον” αλλά και το “τερπνόν” και η εκκίνηση γίνεται στις 5 και 6 Μαΐου (Σάββατο και Κυριακή) με το μεγάλο αφιέρωμα στον Τύπο της Μικράς Ασίας, το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού “Μνήμη Βυζαντίου”. Η πολύ σημαντική θεματική ενότητα που για πρώτη φορά προσεγγίζει τις ρίζες του “Ελληνικού Τύπου στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη” περιλαμβάνει σειρά δραστηριοτήτων που περικλείουν διημερίδα, προβολές και έκθεση φωτογραφιών και τεκμηρίων. Το πρόγραμμα της διημερίδας, όπου θα συμμετάσχει ο πρώην Υπουργός Γιάννης Καψής, θα επικεντρωθεί την πρώτη μέρα στον “Ελληνικό Τύπο στη Σμύρνη” και την δεύτερη μέρα στον “Ελληνικό Τύπο στην Κωνσταντινούπολη”. Τις ανακοινώσεις αναλαμβάνει πολύ αξιόλογη ομάδα επιστημόνων, ερευνητών και εκδοτών, προεξάρχοντος του κ. Καψή, ο οποίος έχει ιωνικές ρίζες, κατάγεται από τον Τσεσμέ της Μ. Ασίας και προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια. Ο πρώην Υπουργός θα καταθέσει ενώπιον κοινού τις μαρτυρίες του για το συγκεκριμένο θέμα.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων που αναμένεται να δημοσιευθεί προσεχώς, περιλαμβάνει επίσης προβολές, μεγάλη έκθεση φωτογραφιών και εντύπων, δηλαδή περιοδικά και εφημερίδες, καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα, με αυτή την οργανωτική μορφή και διάσταση παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική περιφέρεια προκειμένου “να αναδειχθεί ο μεγάλος πολιτισμός της Ιωνίας” όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Ενα σημαντικό, επίσης, κεφάλαιο του θέματος που θα αναπτυχθεί, είναι τα γυναικεία περιοδικά, που “άνοιξαν αυλαία” ήδη από τον 19ο αιώνα.
Παράλληλα, στις 6 Μαΐου, τα τμήματα παραδοσιακών χορών παίδων, εφήβων και ενηλίκων της Εστίας “ΙΩΝΕΣ” έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο μεγάλο “αντάμωμα” Μικρασιατικών Συλλόγων που πραγματοποιείται στο Βαθύλακκο Θεσσαλονίκης. Την Τετάρτη 9 Μαΐου, ακολουθεί μεγάλο “μουσικό αφιέρωμα στον Σουγιούλ”, τον Μικρασιάτη συνθέτη των 750 τραγουδιών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των εκατό χρόνων από την γέννησή του και συνδιοργανώνεται από τους “ΙΩΝΕΣ” και την Βολιώτικη Χορωδία, με συντονιστή τον Τάσο Μητρογώγο. Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους και οι κόρες του Σουγιούλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου