ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενενήντα χρόνια προσφοράς

ενενήντα-χρόνια-προσφοράς-478005

Ημερίδα αφιερωμένη στην 90χρονη παρουσία και προσφορά Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου διοργανώνεται σήμερα στις 10.30 το πρωί στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» στον 3ο όροφο στο Αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επιστημονική ημερίδα διοργανώνεται από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και Λαϊκός Πολιτισμός».  
Οι εργασίες της ημερίδες ξεκινούν στις 10.30 το πρωί και θα απευθύνουν χαιρετισμό οι επίσημοι προσκεκλημένοι, καθώς και οι: Χριστίνα Αγριαντώνη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πρόεδρος ΙΑΚΑ και Μαρία Κώτσου, Α Αντιπροέδρoς του Λυκείου των Ελληνίδων (Αθήνα). Στις 10.45 θα πραγματοποιηθεί η A΄ Συνεδρία και η έναρξη εργασιών από την Αθανασία Τσιλιβίδου, Πρόεδρο του Λ.Ε.Β. Συντονισμός: Μαρία Σπανού, Μουσειοπαιδαγωγός, Μεταπτυχιακό Ιστορίας (ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εισήγηση για «Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου και η πόλη του Βόλου» από τον
Βαγγέλη Αυδίκο, Καθηγητή Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΙΑΚΑ) Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 11:15 το πρωί ακολουθεί εισήγηση για την «Συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων στο λαϊκό πολιτισμό»
από την Αικατερίνη Καμηλάκη-Πολυμέρου, Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Στις 11:30 ακολουθεί διάλειμμα.

Στην Β Συνεδρία το προεδρείο απαρτίζει ο Βαγγέλης Αυδίκος, Καθηγητής ΙΑΚΑ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στις 12:00 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η εισήγηση για τα « Σωματεία Παραδοσιακού Χορού και ‘επί σκηνής’ χορευτικές επιτελέσεις: Το ζήτημα της αναπαράστασης της λαϊκής χορευτικής δημιουργίας» από την Μάγδα Ζωγράφου, Καθηγήτρια Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού- Εθνοχορολογίας ΤΕΦΑΑ Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12:15 θα πραγματοποιηθεί εισήγηση με θέμα «Χαράζοντας νέους δρόμους, δομώντας δικά του πρότυπα και κώδικες, κατασκευάζοντας ένα νέο χορευτικό είδος: Οι παραστάσεις του Λυκείου των Ελληνίδων» από την Ρένα Λουτζάκη, Επίκουρο Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 12:30 ακολουθεί «Ο ελληνικός παραδοσιακός χορός στη δημόσια εκπαίδευση και το Λύκειο Ελληνίδων: συγκλίσεις και αποκλίσεις» από την Δρ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα, Σχολική Σύμβουλο Αττικής και στις 12:45 «Λύκειο των Ελληνίδων και ο ελληνικός παραδοσιακός χορός» από τον Γιάννη Πραντσίδη, Επίκουρο Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Α.Π.Θ.

 
Στις 13.30 θα πραγματοποιήσουν σύντομες παρεμβάσεις οι: Άσπα Καπουρνιώτη, Αντιπρόεδρος και Έφορος Ιματιοθήκης του Λ.Ε.Β, Άννα Κουτσελίνη, Έφορος Χορευτικών Ομάδων του Λ.Ε.Β, Δημήτρης Γούσιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Ηρακλής Καραγιάννης, Εκπαιδευτικός-Κοινωνικός Ανθρωπολόγος. Ακολουθούν συζήτηση, τοποθετήσεις και το κλείσιμο της ημερίδας.
Την Επιστημονική- Oργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι: Βαγγέλης Αυδίκος, Μαρία Σπανού, Γ. Πραντσίδης, Άννα Κουτσελίνη. Την Ομάδα Υποστήριξης αντίστοιχα οι :
Aντιγόνη Ιωάννου, Θανάσης Μπέας, Ελένη Λιόλιου, Αθανασία Ξαφάρα.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου