ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πολιτισμός και η Παιδεία ενώνουν

ο-πολιτισμός-και-η-παιδεία-ενώνουν-69711

Μια ιδιαίτερη λογοτεχνική βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο Σκιαθίτη πεζογράφο Α. Παπαδιαμάντη, πραγματοποιήθηκε στη Σκόπελο το Σάββατο 24 Μαρτίου με την παρουσίαση του βιβλίου της φιλολόγου-συγγραφέως και Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Μαγνησίας Σοφίας Κανταράκη, μετά από πρόσκληση της Αντιδημάρχου Παιδείας Αθηνάς Ντάκη και των Διευθυντριών του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Σκοπέλου, Κ. Θεοδώρου και Α. Καπραβέλου.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από την Αντιδήμαρχο κα Ντάκη, ενώ οι δυο Διευθύντριες παρουσίασαν και ανέλυσαν το βιβλίο της συγγραφέως, αναγιγνώσκοντας αποσπάσματα από το έργο του πεζογράφου.

Στην εκδήλωση παρευρέθη ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Π. Χρυσοφός, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ρ. Σκλάβου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε μια λιγότερο ίσως προβεβλημένη πτυχή του παπαδιαμαντικού έργου, εκείνη που αφορά τα κοινωνικά και πολιτικά σχόλια που διατύπωνε ο κορυφαίος συγγραφέας σε διηγήματα και χρονογραφήματά του, δημοσιευμένα πάντα σε εφημερίδες της εποχής.

Τα διηγήματά του αποτελούν, κατά ένα τρόπο, έναν καθρέπτη της ελληνικής κοινωνίας μας και οφείλουμε να τα μελετάμε σε βάθος, αφού χαρακτηρίζονται από διαχρονικότητα. Ο Παπαδιαμάντης διέθετε ανοιχτή ψυχή που μπορούσε να αφουγκραστεί, γυμνασμένο μάτι που παρατηρούσε τι συνέβαινε γύρω του και εκφραστική οικονομία που είναι μια πολύ σπάνια αρετή.

Ο πολιτισμός και η ποιότητα της εκπαίδευσης, μέσω της λογοτεχνίας με πολυποίκιλες πολιτιστικές διαδρομές, μας ενώνει, μας εξυψώνει, μας κάνει πιο ευέλικτους κοινωνικά, αναγκάζοντάς μας να αναστοχαστούμε, αναθεωρώντας παράλληλα τη στάση μας σε πολλά πράγματα, τόνισε μεταξύ άλλων η κα Κανταράκη.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που ακολούθησε της ανάγνωσης, τέθηκαν από τους συμμετέχοντες προβληματισμοί για τη διδασκαλία του Παπαδιαμάντη στο σχολείο, την ιδιαιτερότητα της γλώσσας του, αλλά και την αναγνωστική σχέση του με τη μαθητιώσα νεολαία. Στο τέλος προσφέρθηκαν γλυκά από το Σύλλογο Γυναικών της Γλώσσας Σκοπέλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου