ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεατρική πρεμιέρα με Αντερσεν

θεατρική-πρεμιέρα-με-αντερσεν-478810

 

Μια κλασική δημιουργία του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανοίγει την αυλαία της φετινής θεατρικής περιόδου για το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Τα πολύ διδακτικά για όλους «Καινούργια ρούχα του βασιλιά» σε διασκευή του Γιάννη Καλαντζόπουλου, αναμένεται να παρουσιαστούν προσεχώς στο θεατρόφιλο κοινό της περιοχής, στην Παλιά Ηλεκτρική. Η φετινή εναρκτήρια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου θα παρουσιαστεί σε πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προγραμματίζονται και βραδινές παραστάσεις για τους ενήλικες. Σε εποχές οικονομικής κρίσης, η επίσημη πρώτη της φετινής θεατρικής σεζόν γράφεται με αισιόδοξη διάθεση και οδηγό τον αθάνατο και εξαιρετικά δημοφιλή λόγο του κορυφαίου παραμυθά όλων των εποχών, που προσελκύει πάντα το ενδιαφέρον μικρών αλλά και μεγάλων.

Το έργο ανεβαίνει από τον «Καλλιτεχνικό Οργανισμό-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου» σε σκηνοθεσία Σπύρου Μαβίδη, σκηνικά και κοστούμια της Ιωάννας Τουλούπη, μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και πρωταγωνιστές τους Βολιώτες ηθοποιούς: Αντώνη Κουτσελίνη, Σταμάτη Παγασαίο, Νιόβη Κωστοπούλου, Απόστολο Τσιρώνη, Ηλέκτρα Καρτάνου και Βάσω Πατιού. Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν είναι μια σάτιρα κατά της ματαιοδοξίας, της φιλαυτίας και της δουλικότητας. Πρωταγωνιστής είναι ένας βασιλιάς που ζει στον κόσμο του και αδιαφορεί για τα προβλήματα του λαού, καθώς το κύριο μέλημά του είναι τα λαμπερά ρούχα που θα φορέσει για να εντυπωσιάσει. Στο τέλος όμως θα οδηγηθεί από το κενόδοξο και δουλικό περιβάλλον του στην πλήρη γελιοποίηση και τότε μόνο ένα παιδί θα φωνάξει την αλήθεια: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός…».

Το όνομα του Αντερσεν έχει ταυτιστεί με τα παιδικά παραμύθια και έγραψε περίπου 168 παραμύθια σε διάστημα 42 ετών. «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Το ασχημόπαπο», «Τα κόκκινα παπούτσια», «Η βασίλισσα του χιονιού» και πολλά ακόμη που αγαπήθηκαν από όλο τον κόσμο και μεταφράστηκαν σε πάρα πολλές γλώσσες, αποτελούν την πνευματική παρακαταθήκη του κορυφαίου Δανού παραμυθά. Από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη δεν υπάρχει παιδί μέχρι σήμερα, που να μην μεγαλώνει με τα παραμύθια του Άντερσεν ή να μην έχει διαβάσει έστω ένα από αυτά. Ο διάσημος συγγραφέας έχει αποσπάσει πολλές τιμητικές διακρίσεις ενώ η πατρίδα του, η Δανία, έχει καθιερώσει το «Βραβείο Άντερσεν» για το καλύτερο έργο στην παιδική λογοτεχνία. Η δημιουργία του Άντερσεν αποτελεί την κορυφή στις ρεαλιστικές τάσεις της δανικής φιλολογίας του 19ου αιώνα. Διηγήματα, δράματα, αλλά προπάντων παραμύθια, όλα του τα έργα διαπνέονται από γλυκιά μελαγχολία, συγκίνηση και ειλικρίνεια, μεταφέροντας πάντα διδακτικά μηνύματα στον θεατή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου