ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαθητές στα χνάρια του Παπαδιαμάντη

μαθητές-στα-χνάρια-του-παπαδιαμάντη-79483

Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» δραματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία το διήγημα του κορυφαίου Έλληνα διηγηματογράφου και συγγραφέα, Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η δραματοποίηση πραγματοποιήθηκε από θεατρική ομάδα 35 περίπου μαθητών, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια Πολιτιστικού Προγράμματος με θέμα τα έργα του Σκιαθίτη συγγραφέα. Η θεατρική ομάδα παρουσίασε υπό την καθοδήγηση της φιλόλογου – ιστορικού Δρ Χριστίνας Λαλιώτου – Μορφωνιού, το διήγημα του Αλ. Παπαδιαμάντη «ο Αμερικάνος», που το θεματικό του περιεχόμενο διατηρεί ακόμη τη διαχρονική του αξία. Η θεατρική παράσταση παρουσιάστηκε στο θέατρο «Aρατος» της Θεσσαλονίκης.

Ο «Αμερικάνος», o Τζων Στόθισον, είναι ένας Ελληνας μετανάστης που ύστερα από 25 χρόνια επιστρέφει στο νησί του και δεν τον αναγνωρίζει κανείς. Περιπλανάται μόνος στην αποβάθρα του λιμανιού και τριγυρνά στα σοκάκια της μικρής συνοικίας και στα χαλάσματα του πατρικού σπιτιού του. Το μόνο που τον κάνει να συνεχίζει να ελπίζει ότι η αγαπημένη του ίσως είναι ακόμα εκεί και τον περιμένει. Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είναι μια ιστορία αγάπης και ξενιτιάς. Θα μπορούσε να είναι η ιστορία κάθε μετανάστη. Ιδια κι απαράλλαχτη με αμέτρητα προσωπικά και οικογενειακά δράματα, που γνώρισε η Ελλάδα εκείνης της εποχής, αλλά και κάθε εποχής.

Το οδοιπορικό των μαθητών ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής, 11 Μαρτίου, από τον Βόλο. Αρχικά, οι μαθητές επισκέφτηκαν το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα, στο οποίο περιηγήθηκαν, θαυμάζοντας την ατελείωτη θέα προς το Αιγαίο πέλαγος, που η εξέχουσα στρατηγική του θέση προσφέρει. Προς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων ξεναγήθηκαν στα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της συμπρωτεύουσας, όπως ο περίφημος ναός του Πολιούχου της πόλης Άγιος Δημήτριος με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Η περιήγηση συνεχίστηκε με την ξενάγηση των μαθητών/τριών στην Αψίδα του Γαλερίου και τη Ροτόντα καθώς και στη Μονή Λατόμου – Όσιος Δαυίδ, όπου οι μαθητές θαύμασαν από κοντά το περίφημο ψηφιδωτό της κόγχης του Ιερού, στο οποίο απεικονίζεται το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ με αγένειο τον Χριστό.

Το απόγευμα της δεύτερης ημέρας, οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Μονή Βλατάδων, που βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Πόλης της Θεσσαλονίκης και να παρακολουθήσουν με κατανυκτική ατμόσφαιρα την Εσπερινή Ακολουθία της Μονής. Εξάλλου, στην τριήμερη επίσκεψή τους δεν παρέλειψαν να επισκεφτούν το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου ξεναγήθηκαν στις σημαντικότερες θεματικές ενότητες και εκθέσεις που συνδέονται με την ιστορία της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης. Την τελευταία μέρα, οι μαθητές δεν παρέλειψαν να κάνουν την καθιερωμένη βόλτα με το πειρατικό καραβάκι στον Θερμαϊκό κόλπο, κατά τη διάρκεια της οποίας απόλαυσαν τη θέα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και τον Λευκό Πύργο.

Σημαντική στιγμή κατά την εκπαιδευτική επίσκεψη τους στη συμπρωτεύουσα αποτέλεσε η περιήγησή τους στη Μονή Σουρωτής, 28 χιλιόμετρα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές του «Προμηθέα» είχαν τη μοναδική ευκαιρία να προσκυνήσουν μέσα σε κλίμα συγκίνησης τον τάφο του Μακαριστού Οσίου Γέροντα Παϊσίου του Αγιορείτου.

Η τριήμερη εκπαιδευτική εκδρομή των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ενώ οι μαθητές επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία της δραματοποίησης του διηγήματος του Παπαδιαμάντη στη θεατρική σκηνή «Άρατος», από την περιήγησή τους στη συμπρωτεύουσα, αλλά και από τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το ταξίδι τους. Τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά τον σκηνοθέτη Βασίλη Τσικάρα για την ευγενική παραχώρηση του θεάτρου «Αρατος» καθώς και τους μαθητές που συμμετείχαν στη θεατρική ομάδα αλλά και στην εκπόνηση του πολιτιστικού προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου