ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εργο με δυνατούς συμβολισμούς

εργο-με-δυνατούς-συμβολισμούς-87855

Ζωγραφικό έργο με δυνατούς συμβολισμούς και την υπογραφή της Βολιώτισσας εικαστικού Κατερίνας Ξανθά κοσμεί την πέμπτη ομαδική έκθεση του Τομέα Εικαστικών Παρεμβάσεων και Εφαρμογών (ΤΕΠΕ) του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαρτίου.

Μήνυμα να επιστρέψουν στη χώρα μας οι ανεκτίμητοι ελληνικοί θησαυροί που βρίσκονται εκτός συνόρων, στέλνουν μέσα από τα έργα τους οι 33 εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση «Give Back», η οποία είναι αφιερωμένη στα ελληνικά μνημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος που πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους.

Με τη φετινή διοργάνωση, ο ΤΕΠΕ γιορτάζει τα 5 χρόνια από την πρώτη του έκθεση και οι εικαστικοί υπόσχονται να εντυπωσιάσουν αλλά και να προβληματίσουν με τα έργα τους τους επισκέπτες.

Η Βολιώτισσα καθηγήτρια εικαστικών και πτυχιούχος της Σχολής Καλών τεχνών του ΑΠΘ, παρουσιάζει ένα πολύ δυνατό έργο, με τίτλο «πυξίδα». «Το έργο είναι εμπνευσμένο από τους έφιππους που βρίσκονταν στο δυτικό τμήμα της ζωοφόρου του Παρθενώνα και απεικονίζει έφιππο άνδρα, στον οποίο ένα μικρό κορίτσι δείχνει την πυξίδα, υποδηλώνοντας ότι ο αποκλειστικός και τελικός προορισμός όλων των θησαυρών, είναι η Ελλάδα, η πατρίδα μας» εξηγεί η δημιουργός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το μικρό κορίτσι φοράει πράσινο φόρεμα, που συμβολίζει την ελπίδα και την πεποίθηση ότι θα επιστραφούν στην Ελλάδα τα μνημεία της.

Η Κατερίνα Ξανθά συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στην συγκεκριμένη ομαδική έκθεση και μετά το περσινό εντυπωσιακό της έργο που είχε ως θέμα τις «Χαμένες πατρίδες», επανέρχεται με μια εξίσου αξιόλογη εικαστική πρόταση. «Ο εικαστικός τομέας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, βάζει πολύ δυνατά θέματα στις εκθέσεις που διοργανώνει, και ήταν πρόκληση για μένα να δοκιμάσω κατά πόσο, μέσα από την τέχνη μου, μπορώ να προβάλλω τα συγκεκριμένα μηνύματα» είπε.

Η Βολιώτισσα εικαστικός, η οποία ζει στην Καστοριά αλλά διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη γενέτειρά της, τον Βόλο, έχει συμμετάσχει στα 22 ομαδικές εκθέσεις και προετοιμάζει, αισίως, τη δεύτερη ατομική της έκθεση. Μέσα από το έργο και τη συμμετοχή της στην έκθεση με τίτλο «Give back», εκφράζει την αισιόδοξη σκέψη ότι «κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα αρχαία, γιατί μας ανήκουν και είναι κληρονομιά των παιδιών μας».

Τα έργα τέχνης 25 ζωγράφων και 8 γλυπτών που φιλοξενούνται στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου προσελκύουν καθημερινά δεκάδες επισκέπτες. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 14 Μαρτίου και είναι επισκέψιμη καθημερινά, 11:00-16:00.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου