ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μιλόσεβιτς διχάζει το Κοσσυφοπέδιο ακόμα και …ως μιούζικαλ

ο-μιλόσεβιτς-διχάζει-το-κοσσυφοπέδιο-92411

Ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας που πέθανε πριν από δώδεκα χρόνια από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της δίκης του για εγκλήματα πολέμου έγινε μιούζικαλ που διχάζει και αναστατώνει τον κόσμο στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σέρβος ηγέτης θεωρείται το τελευταίο «Σερβικό ταμπού».

Τo μιούζικαλ έκανε πρεμιέρα την Τρίτη 6 Μαρτίου έχει τίτλο «The Lift – The Slobodan Show», και το έγραψε η συγγραφέας Γιελένα Μπόγκαβατς. Επικεντρώνεται στην προσωπική σχέση του Μιλόσεβιτς με την σύζυγό του Μιριάνα, την κόρη του Μαρίγια και τον γιο του Μάρκο και λιγότερο στην πολιτική.

Ο Μιλόσεβιτς υπήρξε ένας από τους βασικότερους εκφραστές του σερβικού εθνικισμού το 1989 καθώς κατέρρεε ο κομμουνισμός στην ανατολική Ευρώπη. Στη συνέχεια οδήγησε τη Σερβία σε μια δεκαετία πολέμων στη Βοσνία, την Κροατία και το Κόσοβο. Ενώ ακόμα και σήμερα οι σέρβοι εθνικιστές τον θεωρούν ήρωά τους, η Δύση τον αποκαλεί στυγνό δικτάτορα.

Την παράσταση που ανέβηκε σε ένα θέατρο της Γκρατσάνιτσα, ενός σερβικού θύλακα λίγο έξω από την πρωτεύουσα του Κοσόβου, την Πρίστινα, υποδέχτηκε το κοινό με ανάμεικτα συναισθήματα. Με σκηνές οικογενειακής γαλήνης το μιούζικαλ κυλά σαν οικογενειακό χρονικό σε μια εποχή που ο Μιλόσεβιτς έχασε την εξουσία έπειτα από ΝΑΤΟϊκό βομβαρδισμό το 1999 και από λαϊκές εξεγέρσεις που ξέσπασαν τον Οκτώβριο του 2000.

Οι Αλβανόφωνοι του Κοσόβου έδειξαν να δυσανασχετούν με το ανέβασμα του έργου που δεν χαρτογραφεί αυτό που αληθινά συνέβη στη χώρα τη δεκαετία του 90, ενώ η πρώην σερβική επαρχία, στην οποία ανέβηκε, κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Βελιγράδι το 2008 χωρίς αυτό να αναγνωρίζεται ακόμη από τη Σερβία και από τους Σέρβους του Κοσόβου.

Ο αιματηρός πόλεμος που ο πρώην ισχυρός άνδρας διεξήγαγε πριν από 20 χρόνια δε φαίνεται πουθενά, όπως και ίχνος της βίαιης καταστολής των αυτονομιστών Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου το 1998-99 όταν ο Μιλόσεβιτς σκότωσε περίπου 10.000 ανθρώπους. Το έργο ασχολείται και με τη ζωή των απλών ανθρώπων στο Κοσσυφοπέδιο. Συνδυάζει ιστορικά γεγονότα, προσωπικές στιγμές μεταξύ του Μιλόσεβιτς και της συζύγου του, Μιργιάνα Μάρκοβιτς, και πραγματικές ιστορίες των ηθοποιών, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Κοσσυφοπέδιο.

Ο Μιλόσεβιτς θεωρείται ως ο κύριος αρχιτέκτονας των αιματηρών βαλκανικών συγκρούσεων, αλλά οι Σέρβοι τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στη Σερβία παραμένουν διχασμένοι για τον ιστορικό του ρόλο, παρόλο που η διακυβέρνησή του έφερε έντονη οικονομική παρακμή, διεθνείς κυρώσεις και καταστολή των πολιτικών αντιπάλων.

Ο Αγκίμ Σελίμι, Αλβανός κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι “κάθε θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί” καλλιτεχνικά. “Πιστεύω ότι όλοι, ειδικά στα Βαλκάνια, πρέπει να συζητήσουν τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές πλευρέςκάθε υπόθεσης, διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον των Βαλκανίων”.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου