ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σάτιρα από την Πειραματική

σάτιρα-από-την-πειραματική-480735

 

Η Πειραματική Σκηνή συνεχίζει με επιτυχία τις παραστάσεις της κοινωνικοπολιτικής σάτιρας του Γεωργίου Σουρή «Οριστική διάλυσις» στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.00 μ.μ.,

σε συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πανταζή, σκηνικά-κοστούμια Ηλένιας Δουλαδίρη, μουσική Γρηγόρη Σουλτάνη, φωτισμούς Δημήτρη Δημητριάδη, δραματουργική ανάλυση Έφη Σταυροθεοδώρου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Συνοδή Φουκαλά. Την επιλογή κειμένων και την δραματουργική επεξεργασία ανέλαβε ο Δημήτρης Πανταζής. Τους ρόλους ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης οι Ελένη Μπακίρη, Σπύρος Χαλκιάς, Δημήτρης Πανταζής, Θεοδώρα Νονόγλου, Αντώνης Μαραγκάκης.

Ο Γιώργος Σουρής, είναι ένα από το μεγαλύτερα πνεύματα του 19ου και 20ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας ως «σύγχρονος Αριστοφάνης» όπως τον ονόμασαν. Με την απολαυστική γραφή του, καταγγέλλει, καυτηριάζει και σατιρίζει τις κατεστημένες αντιλήψεις, τη διαφθορά του πολιτικού κόσμου, τη διαστροφή της εξουσίας, την απληστία, τον καιροσκοπισμό, τα συμφέροντα, τα ρουσφέτια και τις σκανδαλώδεις συναλλαγές, τα βρώμικα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη του απλού πολίτη. Δεν διστάζει να διακωμωδήσει, όμως και τον ίδιο το μέσο Έλληνα για την «κριτική του καφενείου» ή τον αγώνα του να «βολευτεί». Κι όλα αυτά μέσα από την υπερβολή και το αβίαστο, τρανταχτό γέλιο, που μας καλεί να ταυτιστούμε με τους ήρωές του και να γίνουμε κι εμείς κομμάτι της γελοιογραφίας του.

Στο απολαυστικό ταξίδι της κωμωδίας του, μας υπόσχεται να εισπνεύσουμε θετική σκέψη και αισιοδοξία. Μας υπόσχεται να απαλύνουμε τον πόνο και να ανακτήσουμε τη ζωντάνια και την ελπίδα που χαρακτηρίζει την ιδιοσυγκρασία μας σαν Έλληνες. Η Πειραματική Σκηνή συναισθανόμενη την όλη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, δίνει την δυνατότητα σε 500 ανέργους της πόλης μας να παρακολουθήσουν δωρεάν την παράσταση με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους στο ταμείο του θεάτρου, γιατί είναι η ομάδα των ανθρώπων που έχουν περισσότερο την ανάγκη της ψυχαγωγίας από κάθε άλλον και το θέατρο είναι λαϊκό θέαμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου