ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στο Παρίσι

η-διατήρηση-της-αρχιτεκτονικής-κληρο-103391

Επιτυχία σημείωσε η ομιλία που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018 από τον Σύλλογο Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής Αγιος Ιωσήφ με θέμα: «Παρίσι: η αρχιτεκτονική του κληρονομιά και το αστικό του τοπίο εμπρός στις σύγχρονες απαιτήσεις».

Η δημοσιογράφος Μαρία Κατσιρέλου, που γεννήθηκε στον Βόλο και ζει στο Παρίσι, περιέγραψε στο κοινό το αστικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον όπως υπάρχει στο Παρίσι σήμερα, αποτελούμενο από διάφορες χρονικές περιόδους, που όλες συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο. Διηγήθηκε τη σημαντική επέμβαση του βαρόνου Haussmann που, από τα μέσα του 19ου αιώνα, διαμόρφωσε την εικόνα της γαλλικής πρωτεύουσας όπως τη βλέπουμε μέχρι σήμερα. Για να καταλήξει στη σημερινή αμφισβήτηση του περιβάλλοντος της πόλης με την ανέγερση κτιρίων σε πλήρη αντίθεση με το υπάρχον αστικό τοπίο που τα περιβάλλει. Αυτού του είδους το φαινόμενο, που στο Παρίσι έχει χαρακτηριστεί «αρχιτεκτονική της ρήξης» (architecture de rupture), παίρνει λίγο-λίγο διαστάσεις και αγγίζει πλέον την ιστορική καρδιά της πόλης. Η αντίδραση των Παριζιάνων είναι έντονη και εκφράζεται μέσα από δικαστικούς αγώνες, αγωνιστικούς συλλόγους πολιτών, συλλογές υπογραφών κλπ. που βρίσκονται συνεχώς στην επικαιρότητα. Η βασική ερώτηση είναι: αξίζει να διατηρείται η αρχιτεκτονική κληρονομιά μέσα σε μια πόλη σχεδόν δυο χιλιάδων ετών, που έχει παίξει μείζονα ρόλο στην παγκόσμια ιστορία;

Αν η απάντηση είναι θετική -όπως όλοι διατείνονται- τότε πού οφείλεται η μαζική επιδρομή «νεωτεριστικών σχεδίων»; Ίσως η αιτία βρίσκεται στην πρόσφατη ανατροπή πολλών οικονομικών ισορροπιών.

Την εκδήλωση, που βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε φωτογραφίες πραγματικών καταστάσεων, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Χ.Σ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου