ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέρες με τη Σάμερ

μέρες-με-τη-σάμερ-481592

Με την ταινία (500) «Μέρες με τη Σάμερ» σε σκηνοθεσία Μαρκ Γουέμπ συνεχίζονται την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου οι προβολές της Κινηματογραφικής Κοινότητας του Δήμου Ν. Ιωνίας. Οι προβολές πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μεταξουργείου (Καραμπατζάκη και Αναπαύσεως) στην Ν. Ιωνία κάθε Παρασκευή στις 9:30 το βράδυ και η διάθεση εισιτηρίων ξεκινάει στις 8:30 μ.μ. Η ταινία (500) «Days of Summer» Αμερικανικής παραγωγής 2009 παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρκ Γουέμπ. Το σενάριο υπογράφουν οι Σκοτ Ντεστάντερ, Μάικλ Βέμπερ και παίζουν οι ηθοποιοί: Τζόζεφ Γκόρντον-Λέβιτ, Ζόε Ντεσάνελ. Ερωτας μετ’ εμποδίων στην πικρόγλυκη αυτή ρομαντική κωμωδία όταν ο νεαρός είναι έτοιμος να ερωτευτεί, ενώ η νεαρή δεν πιστεύει στον έρωτα.

Αν και ζει στην σύγχρονη, κυνική εποχή, ο Τομ πιστεύει στον κεραυνοβόλο έρωτα. Η Σάμερ δεν πιστεύει ούτε στο ελάχιστο σε οποιαδήποτε μορφή έρωτα, αλλά αυτό δεν σταματάει τον Τομ από το να προσπαθεί αδιάκοπα να κερδίσει την καρδιά της. Και να την πείσει πως υπάρχει το είδος του έρωτα που έχει τη δύναμη να συνταράξει την καρδιά και να συγκλονίσει τον κόσμο ενός ανθρώπου…

Πραγματικά πολύ καλή ανεξάρτητη ταινία, συναισθηματική με λίγο κωμωδία και πολύ ερωτικό προβληματισμό, όλα δοσμένα σε ρεαλιστικό περιτύλιγμα. Προβλήθηκε στο Sundance και σε αρκετά άλλα φεστιβάλς και ενθουσίασε το mainstream κοινό, οπότε μπορούμε να πούμε ότι παίζει με καλές πιθανότητες για τα Oscars.

Η ταινία χρησιμοποιεί το αφηγηματικό back and forth, π.χ. πρώτα θα δείτε την ημέρα 490, μετά την μέρα 001, μετά την μέρα 320, την μέρα 040, την μέρα 430 και πάει λέγοντας. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκηνοθέτης Marc Webb, πετυχαίνει να μας θυμίζει πάντα τις νομοτέλειες στις οποίες υπόκεινται όλες σχεδόν οι ερωτικές σχέσεις, όσο όμορφες και να φαίνονται, κάνοντας όμως στο τέλος της ταινίας και ένα αναιρετικό σε όλα τα προηγούμενα σχόλιο, αφήνοντας έτσι ένα παράθυρο ανοιχτό στους ρομαντικούς για να πιστεύουν… Το επίκεντρο τις ταινίας είναι ο άνδρας, έχοντας τον ρόλο του υποκείμενου της αντίδρασης, ενώ η γυναίκα είναι το υποκείμενο δράσης.

Είναι εξαιρετική η ερμηνεία της πρωταγωνίστριας, βοηθούμενη βέβαια και από τον ενδιαφέροντα χαρακτήρα τον οποίο υποδύεται. Ο 28χρονος Joseph Gordon-Levitt (που είναι σαν ο δίδυμος χαμένος αδερφός του μακαρίτη Heath Ledger, εκπληκτική ομοιότητα) είναι επίσης πάρα πολύ καλός. Εξαιρετική κομεντί, ισορροπώντας ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, χωρίς εξεζητημένες λύσεις και ευκολίες στην αφήγηση, που μου άφησε άριστες εντυπώσεις. Η "ασύγχρονη" αφήγηση, είναι διασκεδαστική και ευρηματική αλλά καθόλου τυχαία. Θα αποζημιώσει και όσους έχουν περισσότερες απαιτήσεις με το παραπάνω, εφόσον η ταινία έχει και βάθος και πλάτος. Και ανατροπές και ενδιαφέρον για την εξέλιξη της ιστορίας του Τομ και της Σάμερ, αφού όσα συμβαίνουν στο στόρι, αφορούν εκατομμύρια ψυχές. Άρα υπάρχει η πολυπόθητη ταύτιση. Ταύτιση στις γενικότητες αλλά και σε πιο συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον των ηρώων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου