ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Το κουμπί και άλλες ιστορίες»

το-κουμπί-και-άλλες-ιστορίες-116938

Το βιβλίο της Τασούλας Τσιλιμένη «Το κουμπί και άλλες ιστορίες», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καστανιώτη, παρουσιάστηκε χθες στο βιβλιοπωλείο – καφενείο «Χάρτα», κατόπιν συνεργασίας του εκδότη, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Κώστας Ακρίβος, συγγραφέας, Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας, Ευγενία Σηφάκη, λέκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η συγγραφέας. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Κουτσερής, δημοσιογράφος, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου.

Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στην ευαισθησία της συγγραφέως και στο περιεχόμενο του βιβλίου, που επιχειρεί να αφηγηθεί ιστορίες ζωής, χαμηλόφωνες αλλά και υπαινικτικές, με ένα βλέμμα νοσταλγικό και καταγγελτικό για όσα έγιναν και όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν. Η απώλεια, ως διαρκές στοιχείο αυτού του βιβλίου, διατρέχει ιστορίες που μαρτυρούν την ομορφιά, την παρουσία των αψύχων αλλά και των ζωντανών, τα όνειρα και την παιδικότητα ως μεδούλι της ζωής. Η συγγραφέας από την πλευρά της, έκανε λόγο για «δραματοποιημένες αφηγήσεις που υφαίνουν με λεπτές αποχρώσεις και διεισδυτικό βλέμμα τα “θέλω” των χαρακτήρων και επιχειρούν να ισορροπήσουν τον πεζογραφικό λόγο με την ποιητικότητα των εικόνων και τον μαγικό ρεαλισμό».

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας, Αφήγηση και Μυθοπλασία-Δημιουργική Γραφή κειμένων βραχείας φόρμας, και διαθέτει εκ των πραγμάτων ανάλογες ευαισθησίες, που την ωθούν σε δημιουργικές συγγραφικές διαδρομές.

Αρκετοί φίλοι του βιβλίου παραβρέθηκαν στη χθεσινή εκδήλωση, που είχε ως επίκεντρο τη γυναικεία ευαισθησία και ματιά της συγγραφέως, η οποία δίνει διαρκώς δείγματα του ταλέντου και της συγγραφικής της δεινότητας.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου