ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναβιώνουν τα «καζανέματα»

αναβιώνουν-τα-καζανέματα-483275

Την παραδοσιακή αναπαράσταση της τσικουδιάς, τα γνωστά «καζανέματα», θα αναβιώσουν για τρίτη συνεχή χρονιά από την Κρητική Αδελφότητα Βόλου «το Αρκάδι» με την συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 13 Νοεμβρίου στις 8.30 μμ στον προαύλιο χώρο του κέντρου «Atrium» στις Αλυκές Βόλου, στο πλαίσιο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης και με σκοπό το αντάμωμα και το αδέλφωμα. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει Κρητικό γλέντι στην αίθουσα του κέντρου, με τιμή κάρτας 20 ευρώ, που θα περιλαμβάνει πλήρες μενού με εδέσματα από την Κρητική κουζίνα, όπως ντάκο, χοχλιούς, ψητό στο φούρνο, γαμοπίλαφο, ποτά και στην συνέχεια θα διασκεδάσει τους παριστάμενους η ορχήστρα του Βασίλη Καρεφυλλάκη, η ίδια ορχήστρα που έπαιξε τον περασμένο Ιούλιο στην εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Ξυλούρη.

Το καζάνεμα αποτελεί πλέον θεσμό στην Κρήτη, καθώς έχει θεσμοθετηθεί από το 1920 και από τότε μέχρι σήμερα, αποτελεί την αφορμή για όμορφες στιγμές στους χώρους όπου υπάρχουν ρακοκάζανα. Ο τεράστιος αμπελώνας της Κρήτης δίνει τη σοδειά του και στη συνέχεια το κρασί και η απόσταξη της τσικουδιάς αποτελεί το αναπόσπαστο κομμάτι της ιεροτελεστίας, η οποία έρχεται από τα βάθη του χρόνου και κρατά μέχρι και σήμερα αναλλοίωτα τα γνήσια χαρακτηριστικά της. Τα γλέντια που στήνονται αποτελούν το φθινοπωρινό γεγονός και μια από τις γνήσιες εκφράσεις των Κρητικών. Τραγούδι, χορός, μαντινάδες και καλό φαγητό, ένα γνήσιο Κρητικό γλέντι για την παραγωγή ενός Κρητικού προϊόντος, είναι η ευκαιρία για να σμίξουν οι άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από την καθημερινότητα, άνθρωποι που αγαπιούνται και λατρεύουν την ξεγνοιασιά.

Η τσικουδιά δεν είναι απλά ένα προϊόν. Αντίθετα, είναι το σύμβολο ενός ελεύθερου και αγνού τρόπου ζωής, μιας παράδοσης που αρνείται να σβήσει, μιας κουλτούρας που διατηρεί τις ιδιαιτερότητές της. Η απόσταξη και το άχνισμα της τσικουδιάς είναι η ταυτότητα, ένα από τα πολιτιστικά στοιχεία της πάντα ζωντανής Κρητικής φιλοξενίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου